Ugrožavanje opće sigurnosti?

BiH na korak od crne liste

"BiH mora hitno riješiti problem kroničnog nedostatka adekvatno obučenog i kvalificiranog osoblja u BHDCA, kako bi se izbjegao rizik sigurnosnog nadzora", navedeno je u izvještaju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 04. 2022. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) suočava se s kroničnim nedostatkom adekvatno obučenog i kvalificiranog osoblja, a o koliko ozbiljnoj problematici je riječ svjedoči i podatak da bi se BiH mogla naći na crnoj listi zemalja koje ugrožavaju opću sigurnost zračne plovidbe.

Stoga je BHDCA sastavila i Nacrt odluke o odobravanju novog zapošljavanja, a odnosi se na 16 radnika.

U planu je da zaposle, između ostalog, stručnog savjetnika za upravljanje sustavom sigurnosti letenja, stručnog suradnika za procjenu rizika, stručnog savjetnika za zrakoplovnu medicinu itd.

Žurno zapošljavanje

"Potrebna sredstava za novo zapošljavanje, računajući prijem u radni odnos počevši od 1. listopada, iznose 110.000 KM i bit će osigurana preraspodjelom u okviru budžeta Direkcije za civilnozrakoplovstvo za 2022. godinu", navedeno je u nacrtu.

Po osnovu dodatnog zapošljavanja 16 službenika, kako je naglašeno, ukupni rashodi BHDCA će u 2023. godini biti uvećani za 642.000 KM.

Pročitajte još

U ovom dokumentu se podsjeća da Europska komisija, na osnovu sprovedene procjene stanja u BiH, svake godine izrađuje izvještaj o napretku BiH ka europskim integracijama, a svoj izvještaj izrađuje i na osnovu provedenih nadzora u oblasti civilnog zrakoplovstva od Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo. U izvještaju za 2021. godinu ukazano je na spomenuti problem.

"Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, koja je od prosinca 2019. preuzela odgovornost za kontrolu zračnog prometa od Hrvatske, je operativna. Međutim, BiH mora hitno riješiti problem kroničnog nedostatka adekvatno obučenog i kvalificiranog osoblja u BHDCA, kako bi se izbjegao rizik sigurnosnog nadzora", navedeno je u izvještaju.

Iz BHDCA napominju da su se u više navrata obraćali nadležnim institucijama sa zahtjevom za zapošljavanje stručnog kvalificiranog osoblja.

"Savjet ministara BiH je dao suglasnost za popunjavanje pet stručnih radnih pozicija u BHDCA i realizacija toga je u tijeku. Međutim, popunjavanjem ovih radnih pozicija ne rješava se sustavni problem, koji je konstatiran još 2011. godine od međunarodnih revizija zrakoplovnog sustava u BiH", ističu iz BHDCA.

Trećina upražnjenih radnih mjesta

Napominju da je od ukupno 79 sistematiziranih radnih mjesta trećina upražnjena još od 2009. godine. Upražnjena radna mjesta su, ističu, stručnog karaktera te su iz tog razloga rezultati s međunarodnih revizija zrakoplovnog sustava u BiH izuzetno loši.

Iz BHDCA ističu da sigurnosni nadzor, prije svega, vrši Europska agencija za sigurnost zračne plovidbe (EASA), koja Bosni i Hercegovini može izreći sigurnosnu mjeru tzv. Safety concern (zabrinutost za sigurnost).

"To u konačnici može dovesti do stavljanja BiH na crnu listu zemalja koje ugrožavaju opću sigurnost zračne plovidbe. Ovakva sigurnosna mjera bi za sobom povukla nebrojene posljedice, među kojima su nepriznavanje BHDCA certifikata za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, koji je izdan BHANSA, nepriznavanje svih drugih certifikata izdanih od strane BHDCA zračnim operatorima, aerodromima itd, a što bi za posljedicu imalo preuzimanje funkcija BHDCA od strane EASA ili neke od njenih članica te ogromne troškove za BiH zbog plaćanja za obavljanje tih funkcija", upozorili su iz BHDCA.

Foto: Reuters / Ilustracija

Iz BHDCA su za "Nezavisne novine" rekli da su upražnjena radna mjesta stručnog karaktera, što se, ističu, neminovno odražava na rezultate s međunarodnih revizija zrakoplovnog sustava u BiH.

Upozorili su i na sustavni uzrok nemogućnosti popune upražnjenih radnih mjesta stručnim kadrom, koji je još 2011. godine konstatirala Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva.

"To su nesrazmjerno niska primanja u Direkciji u odnosu na zrakoplovnu industriju kako u BiH tako i u okruženju", naveli su iz BHDCA za "Nezavisne".

Kopirati
Drag cursor here to close