Ćopanje donacije

Bešlić: Štedjeli na kolektoru da izgradimo ceste, šetnice, vodovod…

Bešlić navodi kako su tvrdnje da je utrošeno 130 milijuna maraka za izgradnju pročistača i kolektora Grada Mostara ''nepotpune, netočne i obmanjujuće''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 05. 2020. u 10:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ceste, šetnice i vodovod u Mostaru obnovili smo od ušteda na kolektorima'', kaže mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić Večernjem listu.

Bešlić navodi kako su tvrdnje da je utrošeno 130 milijuna maraka za izgradnju pročistača i kolektora Grada Mostara ''nepotpune, netočne i obmanjujuće''.

Grad ne može preuzeti pročistač

''Ljudi koji o tome govore i pišu neupućeni su u proces prikupljanja i prerade otpadnih voda Grada Mostara. Dosadašnji utrošak novca za pročistač je oko 23 milijuna maraka, a za kolektore još 23 milijuna'', kaže Bešlić.

Prvi čovjek grada tvrdi kako ''pročistač otpadnih voda radi''.

''On je već dulje vrijeme i probnom radu te ispušta čistu vodu u rijeku Neretvu'', rekao je.

Navodi kako Grad ne može preuzeti pročistač jer ''Grad Mostar potpisnik ugovora i nije sudjelovao u odabiru izvođača radova'' te da ''ne može preuzeti pročistač, na kojem su uočeni manji nedostaci''. Nedostatke je, kaže Bešlić, uočio nadzor i povjerenstvo za prijam prilikom pregleda.

Foto: Bljesak.info / Bešlić u Večernjaku

Bešlić je pojasnio kako je sva dosadašnja kanalizacija izrađena tako da je fekalna voda završavala izravno u Neretvi.

''Danas znatan dio otpadnih voda Grada Mostara više ne završava u toj rijeci, već na pročistaču. Ovo je projekt stoljeća i gradit će se još desetljeće dok se ne prikupi sva otpadna voda u središtu Mostara'', rekao je Bešlić.

Podsjećamo, ponovno su se oglasili iz švedskog veleposlanstva u BiH poručivši kako im nitko ne govori gdje je novac doniran za pročistač niti zašto pročistač ne radi. Poručili su kako neće ulagati novac u Mostar koji im, kako tvrde, ne odgovara na pitanja o trošenju novca.

Šveđani, halo?

Na pitanje kako komentira navode iz švedske, upitao je novinara ''Možete li nam dostaviti te navode Veleposlanstva Švedske?''. No, navodi su objavljeni u više medija u BiH.

''Nama te navodne reakcije nikada nisu službeno upućene. Koliko mi je poznato, nikad nije postavljeno pitanje utroška novca jer je projekt rađen pod nadzorom Svjetske banke i resornih federalnih ministarstava'', rekao je i dodao kako je švedski veleposlanik krivo informiran.

U okviru izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, oasim izgradnje samih kolektora, u potpunosti je obnovljena vodovodna instalacija na trasi kolektora te rekonstruirane prometnice i pješačke površine, što nije bilo predviđeno glavnim projektom izgradnje glavnih obalnih kolektora. Ovo je bilo moguće samo zbog dobrog upravljanja projektom, pa se u okviru planiranih sredstava uradilo znatno više'', rekao je Bešlić.

Bešlić u intervjuu nije govorio o trenutnoj sistematizaciji radnih mjesta u Gradskoj upravi koja je izazvala buru negodovanja službenika, koji pak o svemu još uvijek šute.

Kopirati
Drag cursor here to close