Energetska efikasnost BiH

BEEP: U obnovu SKB Mostar uloženo više od 1.9 milijuna KM

Izaslanstvo Svjetske banke obišlo je četiri objekta Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i JU OŠ Silvije Strahimir Kranjčević, na kojima su implementirane mjere energijske efikasnosti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 12. 2022. u 23:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Svjetske banke obišlo je četiri objekta Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i JU OŠ Silvije Strahimir Kranjčević, na kojima su implementirane mjere energijske efikasnosti.

Ove aktivnosti dio su projekta ''Energetska efikasnost BiH'' (BEEP) kojeg sprovodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a koji se financira iz kredita Svjetske banke.

''Bosna i Hercegovina je prepoznala značaj energetske učinkovitosti, te je s ciljem ostvarenja ekonomske održivosti pristupila dodatnom financiranju za projekt ''Energetske efikasnosti za BiH'' (AF BEEP) iz kreditnih sredstava Svjetske banke. AF BEEP je projekt od iznimne važnosti u cjelokupnom procesu pridruživanja BiH Europskoj uniji. Svjesni stanja u kojem se nalaze objekti javne namjene, te činjenice kako su zgrade najveći pojedinačni potrošači energije, a time i veliki zagađivači okoliša, krenuli smo s projektom BEEP kojim je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji do sada obuhvaćeno 20 javnih objekata, od toga 16 su obrazovne i četiri zdravstvene ustanove. S obnovom smo nastavili zahvaljujući projektu AF BEEP u okviru kojeg su u ovoj županiji obnovljene još četiri zdravstvene ustanove“, kazao je Josip Martić, ministar prostornog uređenja FBiH.

U obnovu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, točnije u Kliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Kliniku za infektivne bolesti, kožne i spolne bolesti, Kliniku za unutarnje bolesti sa centrom za dijalizu i Centar za kliničku farmakologiju, uloženo je više od 1.9 milijuna KM.

Procjenjuje se da će za 387 tona godišnje biti smanjena emisija CO2, a očekivana ušteda energije iznosila bi oko 1360 MWh/god.

Radovi su realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske efikasnosti, a podrazumijevali su različite mjere, od termoizolacije fasadnih zidova, stropa i krova, djelomične zamjene rasvjetnih tijela, pa do zamjene azbest – cementnog pokrova novim od profiliranog lima.

Izaslanstvo Svjetske banke obišla je i JU OŠ Silvije Strahimir Kranjčević u Mostaru u koju su također implementirane mjere energijske efikasnosti.

U ovoj školi i sportskoj dvorani zamijenjeni su fasadni otvori, urađena je termoizolacija fasade, ravnog i kosog krova, te zamijenjen energent. Sanirana je i postojeća školska kotlovnica, a za potrebe ugradnje novog kotla na pelet prilagođena je dodatna prostorija.

Iznos investicije je 1.092.522,77 KM, a očekivana godišnja ušteda energije procijenjena je na 251.796 MWh/god.

Očekuje se da će na godišnjem nivou biti smanjena emisija CO2 za 163 tone.

Investicije u energijsku efikasnost će smanjiti potrošnju energije u odabranim objektima javnog sektora i pokazati ekonomsku održivost unapređenja energijske efikasnosti, uključujući smanjenje tekućih troškova za energiju i s njima povezanih javnih rashoda.

Implementacija mjera energijske efikasnosti u zgradama javne namijene počela je 2015. godine.

U fokusu Projekta su, prvenstveno zgrade visoke društvene važnosti, poput objekata obrazovnih i zdravstvenih institucija, ali i drugi objekti javne namjene.

 Do kraja 2020. godine je, u obnovu 55 objekata zdravstvenih, obrazovnih i drugih institucija, uloženo 25.088.140,12 KM (sa PDV-om). Procijenjene godišnje uštede iznose 3.044.353 KM (sa PDV-om), a očekuje se smanjenje emisije CO2 u iznosu od 4.565 tone godišnje.

Rezultati ostvareni kroz projekte Svjetske banke za energijsku efikasnost u BiH (BEEP i Additional Financing for BEEP) najbolji su primjer dobre sinergije između ministarstva, projektnog tima i financijera, jer kroz investiciju od 43 miliona KM do sada su obnovljene 83 zgrade javne namijene (ukupne površine veće od 260.000 m2), te je poboljšana ugodnost boravka za više od 476.500 korisnika.

Provođenjem aktivnosti u okviru BEEP i AF BEEP projekata očekuje se smanjenje emisija CO2 od gotovo 9.000 tona godišnje, dok uštede energije na godišnjem nivou iznose 31.716 MWh.

Kopirati
Drag cursor here to close