Prosvjed restorana

Energetska kriza: "Petak bez svjetla" u restoranima

U rujnu je nekoliko restorana u Bruxellesu služilo hladnu kavu i večere uz svijeće kako bi podigli svijest o energetskoj krizi
Gospodarstvo / Flash | 29. 10. 2022. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi vlasnici restorana u Belgiji prosvjedovali su zbog energetske krize gaseći svjetla u svojim objektima, javlja Anadolija.

Na poziv Horeca federacije, koja predstavlja vlasnike hotela, restorana i kafića u Valonskoj regiji u Belgiji, mnoga poduzeća su organizirala protest "Petak bez svjetla".

Protest je organiziran radi podizanja svijesti o problemima koji se javljaju zbog energetske krize, a mnogi restorani su u 20.30 sati po lokalnom vremenu ugasili svjetla na pet minuta.

Restoran "La Cuisine du Cote Vert", u gradu Waterloo u blizini Brisela, bio je među ugostiteljskim objektima koji su sudjelovali u prosvjedu.

Olivier Pinden rekao je da su isključili struju u restoranu u znak protesta jer cijene energije utiče na sve.

Navodeći da se osjećaju sretnima što imaju kupce, Pinden je rekao: "Međutim, mnoge naše kolege su u teškoj situaciji. Zato pokazujemo solidarnost i zajedno se borimo protiv rasta cijena energenata."

Kako je kazao, postaje izuzetno teško ne odraziti troškove cijena energenata na jelovniku.

Horeca federacija traži i smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje poduzeća, smanjenje PDV-a i pomoć sektoru.

U Belgiji su cijene struje i plina porasle nekoliko puta, posebno s rusko-ukrajinskim ratom.

U rujnu je nekoliko restorana u Briselu služilo hladnu kavu i večere uz svijeće kako bi podigli svijest o energetskoj krizi.

Kopirati
Drag cursor here to close