Ulaganja

Autoput Sarajevo – Beograd mogle bi graditi i kompanije iz Rusije

Ministar Mitrović je krajem prosinca informirao bh. javnost da posao financiranja autoputa Sarajevo – Beograd želi ruska državna agencija, unatoč ranijim najavama da će gradnju financirati Republika Turska.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 01. 2022. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autoput Sarajevo – Beograd trebala bi graditi turska kompanija “Tasyapi Insaat” zajedno s ruskim kompanijama, navodi se u pismu Agencije za izvoz kredita i osiguranje investicija Rusije (EXIAR) koje je upućeno državnom ministru prometa i komunikacija Vojinu Mitroviću a u koje je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid.

Pismo poslano ministru krajem rujna 2021. odnosi se na službenu ponudu EXIAR-a na mogućnost financiranja dijela autoputa Sarajevo – Beograd u Bosni i Hercegovini koji se opisuje kao “projekat koji vodi ‘Tasyapi Insaat’ iz Republike Turske”, te koji će “provesti ‘Tasyapi Insaat’ zajedno s kompanijama iz Rusije”.

Imena ruskih kompanija koje bi trebale zajedno s kompanijom “Tasyapi Insaat” graditi autoput u dva pravca,  Sarajevo – Žepče – Tuzla – Bijeljina i Sarajevo – Pale – Višegrad – Vardište, ne navode se.

Vijeće ministara BiH u lipnju 2021. godine utvrdilo je prijedlog memoranduma o suradnji s kompanijom “Tasyapi Insaat”. Sličan dokument je turska kompanija potpisala sa Srbijom 2018. godine. Danas, “Tasyapi Insaat” je izvođač radova na dijelu dionice autoputa Sarajevo – Beograd u Vojvodini, uključujući i međudržavni most Rača-Sremska Rača.

Iako EXIAR u pismu spominje nositelje projekta gradnje autoputa, trasa u našoj zemlji još nije određena. Prema riječima ministra Mitrovića s kraja prosinca 2021. godine, trasa autoputa na području Brčko distrikta još uvijek nije dogovorena, a kasni se i s definiranjem trase na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, financiranje se u pismu opisuje kao kredit koji treba garantiranja država Bosna i Hercegovina, a odluka o financiranju bit će donesena, kako se navodi, “nakon opsežne analize rizika na osnovu informacija i dokumentacije vezanih za projekat”.

Ministar Mitrović je krajem prosinca informirao bh. javnost da posao financiranja autoputa Sarajevo – Beograd želi ruska državna agencija, unatoč ranijim najavama da će gradnju financirati Republika Turska.

On je u ožujku 2021. godine govorio kako se bosanskohercegovačke vlasti nadaju povoljnom turskom kreditu koji bi dijelom ili u potpunosti financirao gradnju. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prilikom nedavne posjete Turskoj također je kazao kako se nada da će financiranje gradnje autoputa biti osigurano povoljnim kreditom iz Republike Turske.

Bosna i Hercegovina i Turska potpisale su 16. ožujku 2021. godine sporazum o gradnji bh. dijela autoputa Sarajevo – Beograd. Svečanom potpisivanju prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Kopirati
Drag cursor here to close