Srdačni razgovori

Trojka s Erdoanom: Ubrzati aktivnosti na projektu autoputa

Predsjednik Turske izrazio je zadovoljstvo uspješnim ishodom Samita, koji će, kako je naglasio, imati pozitivan učinak na unapređenje suradnje između zemalja jugoistočne Europe.
Vijesti / Politika | 17. 06. 2021. u 20:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Trojka s Erdoanom: Ubrzati aktivnosti na projektu autoputa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović čestitali su predsjedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoanu na uspješnoj organizaciji Samita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Predsjednik Turske izrazio je zadovoljstvo uspješnim ishodom Samita, koji će, kako je naglasio, imati pozitivan učinak na unapređenje suradnje između zemalja jugoistočne Europe.

"U srdačnom razgovoru sugovornici su potvrdili dobre i prijateljske odnose između BiH i Republike Turske, koji predstavljaju dobru osnovu za razvoj i unapređenje odnosa na svim poljima. Posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomske suradnje, gdje se očekuje značajno povećanje trgovinske razmjene, naročito nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje", priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U priopćenju se ističe da je na sastanku konstatirano da je ugovorno reguliranje odnosa između BiH i Republike Turske na izuzetno visokoj razini, čemu svjedoče i brojni potpisani sporazumi i projekti suradnje u oblasti infrastrukture, građevinskih projekata, prometu i promociji stranih investicija.

"Poseban fokus je bio na ubrzanju aktivnosti na realizaciji projekta autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo, koji će doprinijeti značajnom unapređenju ekonomije BiH. Sugovornici su ponovili posvećenost i podršku intenziviranju bilateralnih odnosa i regionalne saradnje, kroz brojne projekte i inicijative, a na dobrobit i unapređenje standarda svih građana", ističe se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o trenutnoj situaciji kada je riječ o borbi protiv pandemije virusa korona, negativnim efektima na ekonomski, socijalni i zdravstveni aspekt života te imunizaciji stanovništva.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su predsjedniku Turske na kontinuiranoj pomoći i donaciji 30.000 vakcina za BiH, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close