Presušuju akumulacije

EP HZHB traži pomoć EP BiH

Nepovoljne vremenske prilike dovode u pitanje isporuku električne energije
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 07. 2022. u 09:55 Bljesak.info / Klix.ba

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektroprivreda HZHB, sudeći prema posljednjem dopisu koji su uputili vladi Federacije BiH nalazi se u ozbiljnim problemima kada je u pitanju isporuka električne energije krajnjim korisnicima.

Kako kažu u dopisu, JP "Elektroprivreda HZ Herceg Bosne" d.d. Mostar je ušla u razdoblje kada je uredno snabdijevanje naših potrošača polako postalo upitno, kako potrošača iz kategorije univerzalne usluge tako i potrošača iz kategorije tržišne ponude.

"Potrebno je da Vlada FBiH hitno razmotri novonastalu situaciju po pitanju snabdijevanja električnom energijom unutar Federacije BiH, s obzirom na ekstremno sušnu hidrologiju i ekstremno visoke temperature koje se najavljuju, da donese odluku kojom će se garantirati redovitu opskrbu električnom energijom svih kupaca u FBiH i cjelokupne industrije u FBIH", navode u dopisu.

Kao jedan od prijedloga predlažu da se do kraja septembra ove godine zabrani prodaja odnosno izvoz električne energije van BiH u oba elektroprivredna poduzeća u FBiH direktno ili indirektno preko drugih trgovaca registriranih u BiH, do ispunjenja potpunog snabdijevanje na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Slijedom navedenog, želim da donesete odluku da Elektroprivreda BIH Sarajevo ponudi sve svoje pozive za električnu energiju u mjesecu kolovozu i rujnu Elektroprivredi HZHB po tržišnoj ili drugoj cijeni koju odredi Vlada FBiH kao većinski vlasnik obje elektrane s odgodom plaćanja od najmanje 90 dana, a sve u cilju osiguranja redovnog snabdijevanja svih kupaca na području Federacije BiH", navode iz Elektroprivrede HZHB.

Pitali su i da li su Vlada FBiH i Parlament FBiH svojom Odlukom o produženju rada pojedinih termoblokova u Kaknju i Tuzli osigurali dodatnu energiju samo za potrošače/kupce samo jednog dijela Federacije Bosne i Hercegovine ili za sve potrošače/kupce u Bosni i Hercegovini.

"Budući da je svakim danom na tržištu sve manje energije, ne možemo ni nabaviti potrebnu količinu električne energije. Na primjer, navodimo da smo do sada dobivali ponude od raznih trgovaca za kupovinu energije, a u zadnjih 15 dana smo svedeni na samo 3 ponude, a za kupovinu energije u naredne tri sedmice smo primili ponudu samo od jednog trgovca/ponuđača", istaknuli su.

Kopirati
Drag cursor here to close