Nastavlja s podrškama

EBRD dosad u BiH investirao oko tri milijarde eura

Renaud-Basso izjavila je danas da će ta institucija u BiH nastaviti podržavati razvoj privatnog sektora, infrastrukturne projekte i "zelenu tranziciju".
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 02. 2023. u 16:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odile Renaud-Basso izjavila je danas da će ta institucija u BiH nastaviti podržavati razvoj privatnog sektora, infrastrukturne projekte i "zelenu tranziciju". 

Nakon obilaska tunela Ivan na autoputu Koridora Vc, koji je otvoren u listopadu 2022. godine, Renaud-Basso je podsjetila da je EBRD dosad investirao u BiH sa oko tri milijarde eura.

''Zadovoljstvo mi je što imam priliku da budem ovdje i vidim konkretno na terenu šta su EBRD, Europska unija i druge međunarodne institucije financirale i implementirale'', istaknula je Renaud-Basso.

Navela je da EBRD u BiH prepoznaje zdrav privatni sektor s malim i srednjim poduzećima koja se mogu razvijati, važnost završetka Koridora Vc za ekonomski razvoj, te "zelenu tranziciju" i dekarbonizaciju gospodarstva kao prioritete koje vrijedi podržavati.

Korisni sastanci

Dodala je da je održala korisne sastnake s predstavnicima vlasti na kojim su razmatrani glavni prioriteti i budući planovi.

''Vrlo sam zadovoljna zbog napretka BiH ka članstvu u EU u smislu odobrenog kandidatskog statusa, što je vrlo pozitivan razvoj situacije i EBRD će podržavati zemlju u provedbi reformi i u investicijama'', naglasila je Renaud-Basso.

U pratnji predsjednice EBRD-a bio je i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler koji joj je zahvalio na posjeti u važnom trenutku kada imamo priliku da krenemo brže da djelujemo.

Važnost Koridora Vc

Također, podsjetio je na važnost izgradnje Koridotra Vc koji je velikom većinom financirala EU povoljnim kreditima i grantovima.

Tunel Ivan i podddionicu autoputa Tarčin-Ivan svečano su otvorili predsjednica Europske komisije Ursula Von Der Leyen i predsjedavajući Vijeća ministra BiH Zoran Tegeltija prošle godine.

Vrijednost ugovora za izgradnju tunela Ivan je 57.628.570,37 eura bez PDV-a, a financiran je putem EBRD-a u iznosu 50 milijuna eura i bespovratnim sredstvima EU od 11,4 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Kopirati
Drag cursor here to close