Vrijednost 27 milijuna KM

68 državljana BiH posjeduje 105 nekretnina u Dubaiju

Nije ni neobično ni nezakonito da stranci posjeduju imovinu u Dubaiju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 05. 2022. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dubai je poznat kao "igralište za bogate" sa besramnim luksuzom i nekim od najspektakularnijih građevina na svijetu. U isto vrijeme, Dubai je ozloglašena destinacija za ilegalne tokove novca i pranje novca, a smatra se i jednim od najzatvorenijih svjetskih poreznih oaza, piše norveški portal e24. Objavio je analizu u kojoj se navodi državljani kojih zemalja posjeduju nekretnine u Dubaiju. U izvještaju je navedena i Bosna i Hercegovina.

Nije ni neobično ni nezakonito da stranci posjeduju imovinu u Dubaiju, ali materijal koji je procurio pokazuje da su kriminalci iz velikog broja zemalja, tamo registrirani s vrijednim nekretninama, piše e24.

U izvještaju/analizi koju je objavio EU Tax Observatory, a uradio Centar za napredne obrambene studije (C4ADS), navodi se kako nekretnine imaju i osobe koje su povezane sa švercem droge, financijskim kriminalom, korupcijom, podliježu međunarodnim sankcijama ili su u bijegu od vlasti u svojoj zemlji. Rijetki prijavljuju svoje posjede u matičnim zemljama.

E24 objavio je podatke za 2020. godinu. Na ovom dokumentu radilo je preko 20 medijskih organizacija i centara.

Istraživačka grupa je procijenila vrijednost svake pojedinačne imovine u curenju. Procjenjuju da stranci posjeduju imovinu vrijednu 146 milijardi dolara u Dubaiju. Međutim, procurile su i informacije o imenima, tj. vlasnicima tih nekretnina.

Za sada je objavljeno da bh. državljani, njih 68, posjeduje 105 nekretnina ukupne vrijednosti od 27 milijuna dolara.

Kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije, 94 hrvatska državljana imaju 125 nekretnina vrijednosti 43 milijuna dolara, 237 srbijanskih državljana ima 287 nekretnina vrijednosti 74 milijuna dolara, 46 slovenskih državljana sa 56 nekretnina vrijednosti 26 milijuna dolara, 45 Makedonaca posjeduje 55 nekretnina vrijednosti 14 milijuna dolara i 11 Crnogoraca koji posjeduju 16 nekretnina vrijednosti sedam milijuna dolara.

Još nije poznato hoće li norveški mediji objaviti imena vlasnika. Detaljan izvještaj pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close