Nabave

5.982 – Magična brojka u Neumu

Na skoro dvadesetak stavki u Planu javnih nabavki Općine Neum pojavljuje se identičan iznos.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 02. 2024. u 11:47 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na skoro dvadesetak mjesta u Planu nabava Općine Neum za 2024. godinu navodi se isti novčani iznos.

Tako su ''Usluge održavanja lokalnih i nerazvrstanih cesta u zimskim uvjetima'' procijenjene na 5.982,91 KM.

I za ''Usluge nadzora nad održavanjem i uređenjem lokalnih cesta i drugih prometnih površina u Neumu i mjesnim zajednicama'' predviđeno je 5.982,91 KM.

Od uredskog materijala do pokretnog WC-a

''Usluge nadzora nad djelomičnim presvlačenjem cesta i krpanjem udarnih rupa na području općine Neum'' teške su 5.982,91 KM kao i ''Usluge stručnog nadzora nad sanacijom ulica u gradu Neumu''.

Stavka ''Žurna sanacija lokalnih prometnica'' isto je procijenjena na 5.982,91 KM.

Identičan broj - 5.982 KM - pojavljuje se i kod planiranja nabavki za nabavu materijala za pripremu toplih i hladnih napitaka za potrebe Općine Neum, nabavu materijala za održavanje higijene općinskih prostorija, nabavu i isporuku vijenaca, cvjetnih aranžmana i drugih pogrebnih potrepština za potrebe Općine, usluge angažmana vanjske revizije, tekuće održavanje opreme općinskih službi, usluge obveznog osiguranja motornih vozila Općine Neum, najam pokretnih WC-ova tijekom turističke sezone, usluge preventivne sustavne deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije, usluge stručnog nadzora(bez investicija), tekuće održavanje sustava videonadzora u gradu Neumu, žurne intervencije u sustavu javne rasvjete.

Na sve navedeno, kako stoji u Planu, predviđeno je sklapanje poslova izravnim sporazumom.

Iz Službe za financije Općine Neum, koja u planu negdje navodi 'grad' negdje 'općina', nismo dobili komentar jer je za plan nadležna Služba za stambeno komunalne poslove izgradnju i razvoj iz koje, do zaključenja ovog teksta, nismo uspjeli dobiti komentar.

Betoniranje betonom

Osim identično ''teških'' poslova, u Planu je, između ostalog, navedeno i kako Neum ove godine planira urediti prometnice.

Tako je za ''Djelomično presvlačenje cesta i krpanje udarnih rupa na području Općine Neum'', predviđeno 276.068,37 KM.

Stavka ''Radovi na sanaciji ulica u gradu Neumu'' iznosi 293.162,39 KM. Za ''Betoniranje lokalnih prometnih površina betonom'', predviđeno je 13.675,21 KM dok je stavka ''Nasipanje lokalnih prometnih površina tamponom'' teška 4.273,50 KM.

Što kaže zakon?

 

Članom 87. Zakona o javnim nabavkama definirano je da "ugovorni organ provodi postupak izravnog sporazuma za nabavku roba, usluga ili radova čija je procijenjena vrijednost jednaka ili manja od iznosa od 6.000,00 KM, pri čemu ni ukupna procijenjena vrijednost istovrsnih nabavki na godišnjem nivou nije veća od 10.000,00 KM."

Navedeno je kako primjena postupka izravnog sporazuma ovisi o vrijednosti pojedinačne nabavke ne smije biti veća od 6.000,00KM te da se nabavka istovrsnih nabavki može izvršiti putem više izravnih sporazuma, s tim da zbir više izravnih sporazuma za istovrsne nabavke ne smije preći iznos od 10.000,00 KM na godišnjoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close