Samo polako

20 godina za 100 kilometara

U dvije godine potpisano je osam ugovora za 45 novih kilometara autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 08. 2020. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kamen temeljac za Koridor Vc položio je 4. siječnja 2000. godine tadašnji premijer Federacije BiH Edhem Bičakčić i od tada do danas u promet je pušteno oko 105 kilometara autoputa.

Ideja je, navodi BHRT, bila da se jedinstvenim koridorom dugim 280 km povežu krajnji sjever i krajnji jug BiH. Od ideje se nije odustalo, ali su se radovi zbog brojnih opstrukcija, naročito političkih, odvijali usporenom dinamikom.

Trenutno se, potvrdio je Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija, gradi preko 40 kilometara autoputa,.

Video: Potpisan ugovor o izgradnji autoceste na dionici Tarčin – Konjic

Riječ je o vrlo zahtjevnom projektu, a tender za probijanje tunela Prenj završen je u prosincu. Dužina cjelokupnog tunela iznosi više od 10 kilometara, što ga čini najdužim u regiji. Lokalitet na kojem će se tunel graditi izrazito je napristupačan i zahtjevan, pa je time moguće očekivati i određena kašnjenja.

Poddionica autoputa na Bivoljem brdu dio je Koridora Vc, odnosno dionice Mostar jug – Počitelj i duga je oko 7 kilometara. Iako je bilo predviđeno da radovi budu završeni u roku od 18 mjeseci, dvije godine nakon početka, na ovoj dionici se još uvijek gradi. Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Buna – Počitelj iznosi 25,6 milijuna eura.

U dvije godine potpisano je osam ugovora za 45 novih kilometara autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu, ističu iz JP Autoceste.

Gradnja cjelokupnog autoputa koštat će oko četiri milijarde eura, a do sad je u to investirano nešto više od jedne milijarde, i to kreditima koje su osigurali EBRD, Europska investicijska banka te Kuvajtski fond za razvoj.

Kopirati
Drag cursor here to close