Nedostaje i radnika

Željeznice Republike Srpske svake godine u gubitku

Trenutna situacija je takva da nedostaje radnika izvršne službe, otpravnika, mašinovođa, manevrista, kičma Željeznice bez koje ne može funkcionirati
Gospodarstvo / Tvrtke | 20. 08. 2023. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željeznice Republike Srpske objavile su interni poziv za administrativne radnike da se prijave za stimulativne otpremnine. Poziv se ne odnosi na radnike na terenu kojih nedostaje na desetine. Iako je poduzeće šest godina u procesu rekonstruiranja iz kredita Svjetske banke od 100 milijuna maraka, svake godine bilježi gubitke.

Mladom otpravniku vlakova Draganu Peuliću u Željeznicama su radili i otac i djed. Kaže da mladi neće u Željeznice zbog malih plaća. Ne očekuje da će proces rekonstruiranja izvući ovo poduzeće iz krize, a ima i prijedlog za poboljšanje poslovanja, piše BHRT.

Loše, ali ima nade

''Trenutna situacija je takva da nedostaje radnika izvršne službe, otpravnika, mašinovođa, manevrista, kičma Željeznice bez koje ne može funkcionirati. Mislim da ima nade za Željeznicu kada bi vlast odlučila da opstane, materije koje ne bi smjele da idu drumom idu željeznicom'', kaže Dragan Peulić, otpravnik vlakova.

Dok radnici smatraju da je proces rekonstruiranja spor, premijer Republike Srpske poziva na strpljenje.


''Sada završavamo pitanje malih akcionara i preuzimanje 100 posto vlasništva nad Željeznicama od strane RS. Mi smo prije 15 dana na sjednici Vlade odobrili zapošljavanje radnika koje su Željeznice tražile'', kaže Radovan Višković, premijer RS.

Uprava Željeznica problem strukture zaposlenih rješava umirovljavanjem, otpremninama, dokvalifikacijom i prekvalifikacijom. Ističu da s resornim Ministarstvom rade i na rješavanju pitanja konverzije dugovanja.

''Od osnivanja Željeznice posluju s gubitkom, izuzev 2018 i 2019. godine. Govorimo o akumuliranju gubitaka koji do kraja lipnja ove godine iznosi 138.919.908 КМ. Željeznice će akumulirani gubitak pokriti u skladu s budućim aktivnostima postupkom financijskog rekonstruiranja poduzeća'', navode Željeznice RS.

Netko mora odgovarati

Zbog višemilijunskih gubitaka u Željeznicama neko mora da odgovara, kategorični su u Sindikatu željezničara.

"Niko nikada nije odgovarao. Stav Sindikata je da treba neko da se locira, da se kaže 'e taj kriv', da Tužilaštvo preuzme, ispita da je tako i pokrene postupak'', kaže Jelenko Dobraš, predsjednik Sindikata žejezničara RS.

U Sindikatu transporta nezadovoljni su ponuđenim otpremninama od 12 neto plata, odnosno 24 plate za invalide rada. Smatraju da nisu
stimulativne i da se moraju povećati plaće.


''Te plaće su male za standard života. Kad se pogleda unazad 2-3 godine sve je izgalopiralo, cijene divljaju, plaće male'', kaže Borislav Dejanović, predsjednik Samostalnog sindikata trasportne djelatnosti u ŽRS.

U Željeznicama radi 1.903 radnika, a sistematizacijom je planirano 2.098. Završetak rekonstruiranja poduzeća u holding s tri zavisna poduzeća – infrastruktura, prijevoz putnika i robe planiran je do kraja iduće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close