Otrovi

Upozorenje onima uz prugu: Željeznice uništavaju korov

''Zbog predostrožnosti stanovništvo je upozoreno da se u navedenom periodu ne kreće i da zabrane kretanje svojih životinja u zoni rada, kako u navedenom periodu tako i 7 dana poslije'', poručili su iz Željeznica...
Gospodarstvo / Flash | 02. 06. 2021. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Susjed mi je javio da Željeznice Federacije uništavaju korov i da zatvorim pčele, kako ne bi došlo do pomora pčela zbog herbicida kojeg koriste. Službene obavijesti od Željeznica nije bilo'', rekao nam je stanovnik sjevernog prigradskog naselja Mostara.

Iz Željeznica FBiH za Bljesak.info su rekli kako su dostavili ''Upozorenje o uništavanju korova''. Upozorenje je pojašnjavaju dostavljeno sedam dana prije početka radova, svim općinama kroz koje prolazi trasa pruge gdje se izvode radovi i postavljeno je na oglasne ploče mjesnih zajednica i na  željezničkim stanicama od Bradine do državne granice s Republikom Hrvatskom.

O tome koliko naši građani znaju o mjesnim zajednicama pisali smo u tekstu ''Znate li gdje je vaša Mjesna zajednica i tko je njen povjerenik?'' gdje je jasno da pola građana ne zna ni da postoje mjesne zajednice, a kamo li gdje se nalaze.

Inače, kako nam je rečeno, Željeznice FBiH započele su 31.5.2021. godine radove na uništavanju korova i trave od Čapljine do Raštelice u pojasu širine od 6 metara lijevo i desno od osi pruge i ti radovi će trajati do 9.6.2021. godine. Kako navode, u “Upozorenju” je navedeno mjesto i vrijeme uništavanja korova, karakteristike herbicida, ime herbicida i zemlja porijekla. O radovima na uništavanju korova, navode iz Željeznica, stanovništvo duž pruge obaviješteno je i putem sredstava javnog informiranja.

''Prema ''Pravilniku za uništavanje korova i grmlja na prugama' uništavanje korova se vrši ručno ili zaštitnim sredstvima.  U ovom slučaju koristi se sredstvo na bazi glifosata, tvorničkog naziva Glifosav 480 (zemlja porijekla Srbija)'', navode iz Željeznica, dodajući da se herbicid koristi u razblaženom stanju (prema uputi Proizvođača).

''Zbog predostrožnosti stanovništvo je upozoreno da se u navedenom periodu ne kreće i da zabrane kretanje svojih životinja u zoni rada, kako u navedenom periodu tako i 7 dana poslije'', poručili su iz Željeznica, dodajući da se uništavanje korova se radi sezonski u proljeće i jesen, a prema potrebi i ljeti.

Inače, glifosat - najviše korištena poljoprivredna kemikalija svih vremena koja se koristi u gotovo svim herbicidima, vjerojatno ima kancerogen potencijal za ljude i životinje, objavljeno je 2015. godine od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), odnosno njezine Međunarodne agencije za istraživanja o karcinomu (IARC).

Prema onome što se može pronaći na internetu, tijekom jednoga istraživanja znanstvenici su izložili pčele glifosatu. Od osam dominantnih vrsta zdravih bakterija u pčelama izloženima glifosatima, nakon samo tri dana utvrđeno je da su četiri vrste oslabljene. Najteže pogođene bakterijske vrste, Snodgrassella alvi, kritični su mikrobi koji pčelama pomažu probaviti hranu i brane ih od patogena.
Znanstvenici su uvjereni kako je ovo dokaz kako bi glifosat mogao biti jedan od uzroka nestanka i smanjenja broja pčela medarica i drugih vrsta pčela diljem svijeta. Više o ovom istraživanju možete pogledati i u videu koji je napravio Deutche Welle.

Inače, Željeznice Federacije su nam rekle kako su herbicid i okvašivač koji se koriste na prugama  registrirani za promet u BiH, Rješenjima za stavljanje u unutrašnji promet sredstva za zaštitu bilja izdanim od strane  nadležnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close