I onda zamalo

Vremeplov: Što se prije točno 12 godina pisalo o Aluminiju

Riječ je i izjavi tadašnjeg premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića nakon što je održan sastank u Vladi FBiH.
Gospodarstvo / Tvrtke | 02. 04. 2020. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Privatizacija “Aluminija” d.d. Mostar je izuzetno važan projekt u Federaciji BiH, ne samo sa stanovišta prodaje 88 posto njegovog kapitala nego i s aspekta preuzimanja odgovornosti od potencijalnog investitora za razvoj ovog  proizvodno-prerađivačkog sektora", objavljen je izvještaj na portalu Bljesak.info 2. travnja 2008. godine.

Riječ je i izjavi tadašnjeg premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića nakon što je održan sastank u Vladi FBiH.

Sastanku su, kak ose navodi u tekstu uz federalnog ministra energije, industrije i rudarstva Vahida Heću i predstavnike federalnih ministarstava financija i okoliša, prisustvovali predstavnici Konzorcija “Glencore, FEAL i Dalekovod”, “Aluminija” d.d. Mostar, konsultanta “Delloit” i predstavnici Komisije za pripremu i prodaju 88 posto kapitala mostarskog kombinata, na čiju je inicijativu i sazvan današnji sastanak.

''Tijekom razgovora približeni su stavovi o snabdijevanju “Aluminija” električnom energijom i ekološkim pitanjima koja nisu usaglašena u dosadašnjem tijeku pregovora s najpovoljnijim ponuđačem. Zaključeno je da Konzorcij u roku od sedam dana dostavi specificiranu ponudu cijene električne energije, u skladu s današnjom raspravom i obostrano izraženim interesima. U istom roku treba dostaviti i konačne prijedloge u vezi sa saniranjem odlagališta “Crveni mulj” i drugih pitanja iz oblasti zaštite okoliša, s precizno definiranom odgovornošću svih subjekata. O ovim prijedlozima Vlada Federacije BiH će se izjasniti nakon što ih prethodno ocijeni'', navodi se u tekstu objavljenom 2. travnja prije 12 godina.

Danas je situacija potpuno drugačija. O Aluminiju se progovori tu i tamo a u tvornici je, nakon uručenog ostaka za još 50-tak radnika, ostalo još njih 60.

Tvornica je bez direktora, a i sa sve manje nade. Iako je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao kako je Vlada Federacije dala zeleno svjetlo za preuzimanje ugašene tvornice, Vlada je to demantirala. Još se, baš kao i prije 12 godina, čekaju konačne ocjene a vremena, pogotovo u krizi koja će neizbježno pogoditi svijet, a posebno već pogođenu bh ekonomiju, nema.

Kopirati
Drag cursor here to close