Slavine

Vodovod Mostar: Nije poskupljenje nego usklađivanje

Vodovod Mostar će novi izračun cijena dostaviti prvi radni dan nakon kolektivnog godišnjeg odmora Gradske uprave.
Gospodarstvo / Tvrtke | 11. 08. 2023. u 11:22 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi izračun cijena vode u Mostaru dočekat će djelatnike mostarske Gradske uprave prvog dana nakon kolektivnog godišnjeg odmora, rečeno je za Bljesak.info iz Javnog poduzeća Vodovod Mostar.

Tako bi cijene vode u Mostaru nakon ljeta mogle poskupjeti jer će se na jednoj od sljedećih sjednica Gradskog vijeća nakon odmora naći točka o izmjeni cijena vodnih usluga što se prvenstveno odnosi na uvođenje naknada za odvodnju otpadnih voda koja se do sada nije naplaćivala.

Preuzeta obveza

''Sukladno preuzetoj obvezi iz Ugovora o pružanju javnih vodnih usluga na području Grada Mostara, zaključenog između JP Vodovod i Grada Mostara, a koji je zaključen uz suglasnost Gradskog vijeća Grada Mostara (Sl. Glasnik Grada Mostara 15/2022), JP Vodovod je izvršio izračun cijene vodnih usluga sukladno usvojenoj Metodologiji utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga (Sl. novine FBiH br. 16/22). Obveza JP Vodovod je da takav izračun dostavi nadležnim gradskim službama i posredno Gradskom vijeću na usvajanje'', rekao je za Bljesak.info Anton Vidačak direktor JP Vodovod.

Ovo poduzeće će, navodi, izračun cijena dostaviti prvi radni dan nakon kolektivnog godišnjeg odmora Gradske uprave.

''JP Vodovod očekuje i nada se da će ova točka biti uvrštena na prvu narednu sjednicu Gradskog vijeća, ali dnevni red sjednica Gradskog vijeća nije u domeni rada JP Vodovod. Kad navodite poskupljenje, nismo skloni koristiti taj termin jer se prije svega radi o usklađivanju cijena s obvezujućom Metodologijom koja zahtjeva uvođenje obračuna za svaki pojedinu uslugu koje JP pruža svojim korisnicima'', kaže Vidačak.

Novi izračun

U tom smislu, dodaje, predlaže uvođenje naknade za uslugu odvodnje otpadnih fekalnih voda koja do sada nije bila u obračunu.

''U tom smislu ovu naknadu će plaćati samo oni korisnici koji uslugu mogu koristiti na dijelovima Grada gdje je izgrađena javna kanalizacijska infrastruktura. Korisnicima koji ne mogu konzumirati uslugu odvodnje ista ne bi bila obračunata. Obračun usluge odvodnje otpadnih voda bi bio iskazan u m³ sukladno isporučenoj količini pitke vode, a cijena usluge isporuke pitke vode, po našem izračunu, treba doživjeti blagu korekciju'', navodi Vidačak.

Sukladno Metodologiji, navodi Vidačak, napravljen je novi izračun i za fiksne naknade, pa se dio troška održavanja vodne infrastrukture prebacuje u fiksni dio cijene.

Fiksni dio cijene

''Na ovaj način u održavanju infrastrukture participirat će i vlasnici praznih stanova i kuća koji do sada nisu plaćali nikakvu naknadu, a JP Vodovod je i za njih osiguravao ispravnost infrastrukture kako bi u svakom trenutku imali urednu uslugu. Također je prebacivanjem dijela troška u fiksni dio cijene, omogućen niži varijabilni dio cijene prema isporučenoj količini pitke vode'', kaže.

Kolika bi cijena mogla biti, nije nam bio u mogućnosti prezentirati, no njihova obveza je da o prethodno izračunatim cijenama upozna nadležne gradske službe i Gradsku upravu, kao i odgovarajuća povjerenstva Gradskog vijeća Grada Mostara.

Odluku o visini cijena vodnih usluga donosi Gradsko vijeće, navodi Vidačak, a u tom smislu Gradsko vijeće odlučuje koja kategorija korisnika u kojem omjeru participira u troškovima održavanja i unapređenja vodne infrastrukture Grada Mostara.

Ukoliko Gradsko vijeće donese odluku o cijeni vodnih usluga koja ne može pokriti troškove troškovnih centara vodoopskrba i odvodnja, obveza Grada Mostara je, sukladno ranije navedenom Ugovoru o pružanju javnih vodnih usluga na području Grada Mostara, podmiriti Javnom poduzeću Vodovod svaki gubitak ostvaren iz nedostatne cijene vodnih usluga, a koja sredstva je obvezan podmiriti iz proračuna Grada Mostara, navodi Vidačak.

Gubitci vode

Vodovod inače bilježi gubitke vode, odnosno pravilnije rečeno, udio ne prihodovane vode po svim osnovama (kvarovi na mreži, nezakonito trošenje, radovi i sl.).

'Po našim najboljim procjenama prelaze nešto iznad 57%'', navodi Vidačak.

''Važno je napomenuti da je JP Vodovod pripremilo cijeli niz strateških dokumenata kad je u pitanju organizacijsko unaprjeđenje rada, smanjenje gubitaka, rekonstrukciju kapitalne opreme i sl. ali za svaku stratešku aktivnost je neophodno prethodno osigurati financijska sredstva. Jedni mogući način jeste da JP Vodovod osigura prihode iz vodnih usluga sukladno cijeni koštanja vodnih usluga i tako prikupljena sredstva usmjeri u rekonstrukciju kapitalne opreme, zamjenu vodomjera, uspostavu mjernih zona i sl., a što će u konačnici omogućiti smanjenje troškova pružanja vodnih usluga'', kaže Vidačak.

Također, kaže Vidačak, važno pojasniti da je za izračun cijene vodnih usluga prethodno trebalo formirati troškovni centar vodoopskrba i troškovni centar odvodnja, na koje su u prethodnoj godini knjiženi troškovi koji se isključivo vežu za javnu vodoopskrbu i odvodnju i koji su ušli u izračun cijene vodnih usluga.

''Ostali troškovi, kao što su između ostalog i troškovi rada Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, nisu bili predmet izračuna jer se ti troškovi podmiruju temeljem posebnog Ugovora zaključenog između Grada Mostara i JP Vodovod'', kaže Vidačak.

Priča čiji se kraj dugo čeka

Priča o poskupljenju vode u Gradu Mostaru aktivna je već duže vrijeme, a u javnosti se ranije pojavila informacija i kako će to biti jedna od prvih odluka Gradskog vijeća Mostara.

No, ta odluka nije provedena do sada, a mostarski gradonačelnik Mario Kordić ranije je za Bljesak.info rekao kako će "pokušati sve da do poskupljenja ne dođe".

Kordić je rekao kako se troškovi koji nastaju na pročistaču moraju platiti te da rad i održavanje pročistača košta otprilike 2 milijuna godišnje.

''Nema varijante da nećemo plaćati pročistač jer je druga opcija da ga ugasimo i pustimo fekalije u Neretvu. Dakle, troškovi koji nastaju na pročistaču se moraju platiti'', rekao je početkom svojeg mandata za Bljesak.info Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close