Službeno

Vodovod Mostar: Potpisuju se ugovori s korisnicima

Vodovod je kako nam je potvrđeno krenuo u potpisivanje ugovora sa svojim korisnicima.
Gospodarstvo / Posao | 06. 07. 2023. u 13:30 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javno poduzeće Vodovod Mostar u posljednje vrijeme potpisuje ugovore sa svojim korisnicima, prema Zakonu o komunalnim djelatnostima i zahtjevu Mega i nadzornog odbora društva.

''Mi smo to uveli u redovne procedure tako da je novi korisnik dužan zaključiti ugovor s vodovodom. Provodimo i procedure sa starim korisnicima, kojima ponudimo ugovor kada dolaze plaćati račune'', rečeno nam je iz Vodovoda.

Obračun računa

Ugovorom se reguliraju međusobna prava, obveze i odgovornosti između pružatelja i korisnika vodnih usluga shodno odredbama Zakona o komunalnim djelatnostima i Odluke o vodoopskrbi i odvodnji.

Račun za komunalne vodne usluge će se obračunavati u četiri stavke. Prva je isporuka vode za piće, usluga odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda, naknada za mjerno mjesto i naknada za održavanje mreže i zajednička potrošnja. Ukoliko objekt ima vlastitu hidrantsku mrežu ili drugo zajedničko mjerno mjesto, u obračun će biti uključen i pripadajući dio naknade za mjerno mjesto kao i pripadajući dio potrošnje vode.

Cijene će se obračunavati prema važećem cjeniku usluga od strane Osnivača.

Dužnosti Vodovoda

Vodovod se ugovorom obvezuje da će pružati komunalne vodne usluge uredno, na način i prema normativima koji su propisani Zakonom o komunalnim djelatnostima u HNŽ-u, Odluke o vodoopskrbi i odvodnji i drugim važećim propisima.

Korisnicima komunalnih i vodnih usluga za izvršene komunalne vodne usluge ispostaviti račun za protekli mjesec po važećim cijenama i utvrđenim količinama. Također, u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima, dužan je održavati mjerni uređaj u ispravnom stanju.

Ugovorom se obvezuju kako će prihvatiti svaku pravovremenu i opravdanu reklamaciju u pisanoj formi ili na broj telefona 063/334-934.

Također, ugovorom su dužni redovno obavještavati korisnika o svim događanjima i izmjenama vezanim za uslugu vodoopskrbe i odvodnje putem web stranice društva, a po potrebi i drugim sredstvima javnog informiranja i svojih nadležnih službi.

Korisnik komunalnih vodnih usluga se obvezuje da će u roku 15 dana od dana prijema računa isti platiti pružatelju komunalnih vodnih usluga, a u slučaju kašnjenja plaćanja računa platiti i zaračunate zakonske zatezne kamate. Ugovorom se navodi da korisnik, ako ima opravdanih razloga za reklamaciju treba blagovremeno uložiti prigovor u pisanoj formi.

Prigovor se, kako je navedeno, može podnijeti Komisiji za reklamacije samo za račune iz posljednja dva mjeseca.

U svakom trenutku korisnik mora omogućiti pristup mjernom mjestu. Korisnik mora kućnu vodovodnu mrežu i mjerno mjesto održavati u ispravnom stanju - ako mjerno mjesto nije u ispravnom stanju korisnik komunalnih usluga će platiti sve troškove dovođenja mjernog mjesta u ispravno stanje.

Dužnost korisnika

Korisnik je dužan i kućnu kanalizacijsku mrežu održavati u ispravnom stanju.

Svaku vrstu promjene (adresa, promjena vlasnika - korisnika usluge, promjena broja članova domaćinstva) prijaviti pružatelju komunalnih vodnih usluga u roku od 8 dana od nastale promjene, a u protivnom snositi nastali trošak po obračunu.

Uz potpisani Ugovor treba dostaviti i potvrdu o vlasništvu ill drugom pravnom osnovu korištenja nekretnine (ZK izvadak, Ugovor o kupoprodaji/najmu, Potvrda o prebivalištu, Izjavu..) kao i točne podatke o broju članova domaćinstva (kućna lista). Dokumenti o navedenim podacima čine sastavni dio ovog Ugovora.

Ugovorom je definirano i da će se korisniku komunalne vodne usluge, na njegov zahtjev, omogućiti dostava računa putem e-maila sukladno pravilniku pružatelja vodnih usluga koji regulira ovu oblast.

Vodovod će uskratiti usluge korisniku komunalnih vodnih usluga ako korisnik koristi usluge javne vodoopskrbe suprotno uvjetima propisanima Zakonom o komunalnim djelatnostima, ako izvrši priključenje na komunalnu mrežu bez odobrenja pružatelja komunalnih vodnih usluga, ako nenamjenski koristi komunalnu vodnu uslugu i ako otpočne s korištenjem komunalne vodne usluge bez prethodne prijave kod pružatelja komunalne vodne usluge. Također usluga se ugovorom može uskratiti ako korisnik bez odobrenja izvrši prepravku ili dogradnju na instalacijama komunalne infrastrukture (vodovodne i kanalizacijske mreže?, ako ne ispoštuje ugovorene obveze, te ako onemogući ulazak radi pregleda zajedničkih i unutarnjih instalacija ovlaštenom predstavniku Vodovoda.

Za sve odnose koji nastanu između ugovornih strana, a koji nisu definirani ovim ugovorom, primjenjivat će se propisi Odluke o vodoopskrbi i odvodnji grada Mostara i Zakona o komunalnim djelatnostima HNŽ.

Svaka Ugovorna strana zadržava pravo raskida Ugovora s otkaznim rokom od 30 dana.

Podsjetimo, krajem prošle godine u javnosti se provuklo pitanje plaćanja komunalnih usluga jer su korisnicima počele stizati opomene pred tužbu.

Aktivisti su tada bidi jasnu, račun niste dužni platiti ukoliko niste potpisali ugovor s javnim poduzećem, dok iz javnog poduzeća kažu 'ako se usluga prima smatra se da je ugovor potpisan'.

Kopirati
Drag cursor here to close