Voda, komšija

Nakon ljeta, Mostarce čekaju viši računi?!

Mostarsko poduzeće, koje u cijevima bilježi gubitke vode i do 57 posto nastoji izaći iz financijske krize jer godinama posluje s gubicima.
Gospodarstvo / Novac | 04. 08. 2023. u 11:11 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene vode u Mostaru nakon ljeta mogle bi poskupjeti jer će se na jednoj od sljedećih sjednica Gradskog vijeća nakon odmora naći točka o izmjeni cijena vodnih usluga što se prvenstveno odnosi na uvođenje naknada za odvodnju otpadnih voda koja se do sada nije naplaćivala.

Gubici godinama

Istodobno, mostarsko poduzeće, koje u cijevima bilježi gubitke vode i do 57 posto nastoji izaći iz financijske krize jer godinama posluje s gubicima.

Direktor mostarskog Vodovoda, Anton Vidačak, rekao je Večernjem listu kako se temeljem ugovora kojeg je usvojilo Gradsko vijeće Grada Mostara obvezuje JP Vodovod da napravi izračun u skladu s metodologijom utvrđivanja najniže cijene vodnih usluga.  

Rekao je i kako je napravljeno nekoliko prijedloga kojima bi se izvršila korekcija cijene usluge isporuke pitke vode i uvelo plaćanja naknade za odvodnju otpadnih voda u skladu s potrošenim kubnim metrima vode.

O tome bi se potom trebala očitovati Gradska uprava a onda i Gradsko vijeće.

Tko će plaćati?

Vidačak kaže kako bi, ako bi u Gradskom vijeću bila usvojena cijena koja ne pokriva ekonomsku računicu, Grad Mostar će razliku osigurati iz proračuna kako bi se osiguralo nesmetano poslovanje poduzeća.

''U svakom slučaju, korekcija cijene isporuke pitke vode neće biti značajna a uslugu odvodnje otpadnih voda platili bi samo oni građani koji imaju priključak na gradsku kanalizaciju'', rekao je Vidačak.

Direktor navodi i kako je ovo poduzeće tek nekoliko mjeseci prodisalo zbog izvanredne naplate starijih potraživanja ali i da sadašnja cijena vodnih usluga nije dovoljna za pokrivanje svih obveza nastalih pružanje usluga građanima.

Podsjećamo, o većim računima za vodu u Mostaru govorilo se i ranije pa i prije početka puštanja u rad pročistača, koji je pak za sobom vukao brojne probleme.

Plan iz 2022.

U mostarskoj Gradskoj vijećnici moglo se početkom prošle godine čuti, kad se usvajao plan rada za 2022. godinu, kako će cijene rasti. Najavljeno je kako će se o tome raspravljati u ožujku 2022. te da bi se za mjesec dana već podigle cijene. No, ta je točka, kao i mnoge druge, ostala neurađena unatoč planu rada.

Mostarski gradonačelnik Marijo Kordić rekao je u svibnju 2021. godine za Bljesak.info, povodom 100 dana na gradonačelničkoj stolici, kako će učiniti sve da ne dođe do drastičnog poskupljenja vode za građanstvo.

"Ja ću pokušati sve prije poskupljenja vode, to je moja obveza, neke vodne naknade koje bi se mogle u tu svrhu koristiti, pa ekološke takse, fond za zaštitu okoliša, pa federalna razina pa županijska. Uvijek postoji negdje neka mogućnost da možda dijelom to financiramo. Kao gradonačelnik pokušavam pronaći neki drugi model plaćanja troškova na pročistaču", govorio je tada Kordić rekavši kako je najjednostavniji poskupiti cijenu vode i od tih sredstava platiti održavanje pročistača što je, mislim, otprilike 2 milijuna godišnje"

0,90 po kubiku

Godinu dana kasnije, u veljači ove godine, Kordić je rekao kako se u Mostaru plaća najjeftinija voda 0,90 po kubiku što su cijene iz 2012. godine.

Iz mostarskog Vodovoda rečeno je tada kako su se cijene trebale utvrditi do kraja prošle godine uz navode kako sadašnja cijena vode ''nije ispravna jer JP Vodovod naplaćuje samo vodu, a ne kanalizaciju, odvodnju i druge usluge''. Poručeno je kako će voda ''biti možda jeftinija, ali će odvodnja biti posebno naplaćena npr. 30 pfeninga''.

Kopirati
Drag cursor here to close