Priča o uspjehu

Tvrtka iz Mostara razvija inovacije za upravljanje nekretninama u Švicarskoj

Gospodarstvo / Tvrtke | 13. 10. 2021. u 19:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Diasporainvest.ba / Tvrtka iz Mostara razvija inovacije za upravljanje nekretninama u Švicarskoj

Da i u vremenu pandemije bh. dijaspora donosi radna mjesta u domovinu potvrđuje priča mladog tima u Mostaru okupljenog pod vodstvom Vanje Drače Stojnić i Darka Zelenike, koje povezuje i činjenica da su svoja iskustva i znanja stekli radeći u inozemstvu.

Stojnić od 2015. godine živi u Švicarskoj, gdje radi kao menadžerica razvoja poslovanja u kompaniji eMonitor.

U svom dugogodišnjem radu, fokusiranom na razvoj inovacija i digitalnih proizvoda, doprinosi boljem upravljanju i servisima u sektoru nekretnina. Nakon što je ova start-up kompanija u Švicarskoj dostigla brojke od 25 zaposlenih, 58 klijenata i 28 partnera te preko 60 tisuća stanova koji su bili iznajmljeni preko njihove aplikacije, bilo je vrijeme za korak dalje.

Neiskorišteni potencijal

"Znala sam uvijek da ćemo pokrenuti nešto i u Bosni i Hercegovini. Imamo izuzetne i talentirane mlade ljudi, koji su spremni na učenje, znaju strane jezike i imaju iza sebe obrazovanje i iskustvo koje ih čini konkurentnim na međunarodnom tržištu. Zbog toga smo, s punim povjerenjem, krenuli u realizaciju projekta – osnivanja kompanije 'Port8'", kazala je.

Tvrtku su osnovali za vrijeme Covid-19 pandemije u travnju 2020. godine, u vremenu izazova.

"Iz mjeseca u mjesec se širi naše poslovanje, jer je upravo zbog pandemije porasla potražnja za digitalnim rješenjima. Sigurni klijenti, dobre veze sa švicarskim tržištem putem naše kompanije emonitor, otvaraju vrata za razvoj i rast", pojašnjava Drača Stojnić.

Ona smatra da profesionalci koji rade u različitim sektorima u inozemstvu imaju priliku da povežu svoje kompanije s Bosnom i Hercegovinom.

Dobra iskustva ovog tima pokazuju da zajednica prepoznaje kvalitetne kompanije, a da mladi žele sigurno zaposlenje, radnu atmosferu u kojoj mogu učiti i razvijati svoje znanje.

Povratak u Mostar

"Radimo sa zajednicom, ohrabrujemo mlade ljude da se uključe. Nedavno smo realizirali radionice iz grafičkog i web dizajna u Čitluku sa Broćanskom udrugom mladih. Nove generacije žele da uče i da steknu nove vještine. To pokazuje i nedavna suradnja s INTERA Tehnološkim parkom, u okviru koje je naša tvrtka bila domaćin programa 'Moja praksa', gdje smo osigurali mladim ljudima prilike za stjecanje prvog radnog iskustva. Konačno, prepoznati smo i od USAID-ovog projekta 'Diaspora Invest', koji pomaže ulaganja iseljeništva u BiH. Kroz taj program trenutno zajednički nabavljamo novu opremu i stvaramo okvir da zaposlimo još desetak novih suradnika i suradnica u Mostaru", napominje Drača Stojnić.

S partnerom Darkom Zelenikom, IT stručnjakom, koji vodi poslovanje u BiH, uveliko planira novo širenje tima, i naglašava da bez njegove podrške i stručnosti u IT polju ova suradnja ne bi bila moguća.

Darko Zelenika se vratio iz EU sa doktorata u rodni Mostar, da bi zajednički pokrenuli ovaj stat-up i kaže da nikada nije požalio. 

"Naša tvrtka u kojoj se osim posla, važnost pridaje i obiteljskom životu zaposlenih i to je jedna od vrijednosti koju želimo da zadržimo i u budućnosti. Fokusirani smo na razvoj web i mobilnih aplikacija, kompjuterskog programiranja, administracije baza podataka i servera, inovacije i razvoja koji može smanjiti birokratske prepreke, razviti nove usluge i stvoriti okvire kojim ćemo ponuditi AI baze podataka za praćenje tržišta i analize kretanja cijena nekretnina. Vrlo je važno da nas partneri u Švicarskoj promatraju kao kompetentne u ovom sektoru, a uz konkurentne cijene koje nudimo, 'Port8' može samo rasti u budućnosti“, naglasio je Zelenika.

Kopirati
Drag cursor here to close