Dvanaest godina agonije

Radnici Fabrike duhana Mostar čekaju prodaju tvrtke

''Za radnike u ovoj državi nema zakona'' kaže bivši radnik Fabrike duhana Mostar Muhamed Bašić.
Gospodarstvo / Tvrtke | 16. 10. 2019. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvanaest godina traje agonija bivših radnika Fabrike duhana Mostar. Nada se za njih pojavila u ožujku ove godine kada je oglašena prodaja zahvaljujući kojoj bi im bio uvezan radni staž, te bi neki od njih mogli otići u zasluženu mirovinu. No, dva su kupca odustala, a trećeg, koji je za jednu od četiri najstarije fabrike u našoj zemlji ponudio tri milijuna maraka, Općinski sud u Mostaru već mjesecima ne obavještava trećerangiranog o daljem postupku.

''Za radnike u ovoj državi nema zakona'' kaže bivši radnik Fabrike duhana Mostar Muhamed Bašić.

Da je to tako, radnici FDM-a su itekako osjetili na svojoj koži. Uzalud su prijavljivali kriminalne radnje u fabrici koja je na koncu prodana za, kažu, mizerne novce. No, i tu je zapelo. I to na Općinskom sudu u Mostaru koji, nakon što su dva kupca odustala, iz nekog razloga o tomu ne obavještava trećega, radnici, kažu, voljnoga da fabriku kupi.

''Da nam netko samo da odgovor na pitanje zašto treći kupac nije obaviješten ako je voljan da uplati. Ako se dogodi da ga obavijeste, pa da on ne uplati, mi ćemo se pomirit sa sudbinom'', navodi Aida Kajtaz, bivša radnica Fabrike duhana Mostar.

''Faktički, i trećem kupcu je ovo poklonjeno. 24 duluma zemlje za tri milijuna, ovo je poklonjeno. Ali i to bi nam bilo dobro, samo da se riješi agonija nakon 12 godina'', priča Almir Zalihić, bivši radnik Fabrike duhana Mostar.

Nismo mogli dobiti odgovor iz Općinskoga suda Mostar, jer nam predmetna sutkinja Viktorija Zelić nije odgovarala na pozive. Budući da su godinama varani, radnici su uvjereni da se radi o zakulisnim radnjama u kojima bi opet izvukli deblji kraj.

''To neko ne da. Hoće da to ode za marku, da radnici ne dobiju ništa. Imamo i socijalnih slučajeva i sramota je u 21. vijeku da čovjek od 60 godina bude bukvalno gladan'', ističe Bašić.

Radnici se boje da i treći kupac ne odustane čime bi se njihova borba za prava vratila na početak, a agonija produljila na tko zna koliko još godina. Oni, kažu, vremena više nemaju. Ionako mnogi od njih i nisu dočekali ono za što su se borili čuvajući strojeve i nekretnine koje su danas gotovo neprepoznatljive.

Kopirati
Drag cursor here to close