''Inovativan pristup''

Predstavljen Informacijski sustav sa web portalom poslovnih zona u FBiH

Novalić je ukazao da je u skladu s modernim tendencijama ostvareno uvezivanje informacijskih baza više federalnih institucija u ovaj sustav
Gospodarstvo / Tvrtke | 26. 09. 2018. u 13:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, obrta i poduzetništva Amir Zukić u srijedu su u Sarajevu predstavili Informacijski sustav sa web portalom poslovnih zona u Federaciji BiH. 

To je, kako su istaknuli, inovativan projekat koji će imati jedinstvenu informacijsku bazu poduzetničkih zona u Federaciji. Na jednom mjestu skupljat će se sve relevatne informacije o poslovnim zonama kao što su: lokacija zone, izgrađenost infrastrukture u zoni i do zone, popis firmi u zoni, povlastice investitorima za poslovanje u određenoj zoni i slično. 

''Ovaj skup informacija će omogućiti izradu sveobuhvatnih analiza stanja i lakše i bolje planiranje razvoja poslovnih zona za sve razine vlasti, a potencijalnim investitorima pružit će detaljan uvid u raspoložive kapacitete u poslovanju koje bi mogli ostvariti u lokalnim upravama u FbiH'', rekao je Zukić.   

Novalić je ukazao da je u skladu s modernim tendencijama ostvareno uvezivanje informacijskih baza više federalnih institucija u ovaj sustav, kao što su Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Porezne uprave FBIH, Finanijsko-informatičke agencije i Glavnog tajništva Vlade FBiH. 

''Na osnovu ovog sustava otvorena su vrata za naseljenost novih poduzetnika u industrijske zone'', kazao je Novalić.    
Zbog toga su zahvalnost izrazili načelnici Goražda i Posušja Muhamed Ramović i Branko Bago govoreći da će baza poslovnih zona u FBiH biti od višetruke koristi, jer bez nje nije bilo moguće planirati nove razvojne projekte u ovoj oblasti.    

Šezdeset posto gospodarskih subjekata u poslovnim zonama pripada proizvodnim, a 40 posto uslužnim djelatnostima. U Federaciji ima 110 poslovnih zona, u kojima djeluje 1.200 gospodarskih subjekata. 

Nakon predstavljanja Informacijskog sustava Ministarstvo razvoja, obrta i poduzetništva FBiH će s UNDP-om organizirati obuke timova jedinica lokalne samouprave za unos podataka u navedenu bazu. 

Novalić i Zukić izrazili su zahvalnost Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) za financijsku podršku u izradi Informacijskog sustava, te Katoličkom servisu za pomoć (CRS) za veliku posvećenost kao implementatoru projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close