Reagiranje

Pošta odgovara sindikatu: Prosječna plaća je 1.125,00 KM

Dodaje se kako su, što se tiče revizorskog izvješća, među rijetkim poduzećima u javnom sektoru dobili pozitivno mišljenje na financijske izvještaje.
Gospodarstvo / Tvrtke | 22. 10. 2020. u 13:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tijekom pandemije u travnju 2020. godine, kada su radnici u drugim industrijskim granama ostajali bez posla i egzistencije, Društvo je svim radnicima isplatilo regres po radniku u iznosu od 472,00 KM, cijeneći činjenicu da smo u jeku epidemije uz veliko zalaganje svih održali aktivno poslovanje. Prosječna isplaćena neto plaća u zadnja tri mjeseca iznosi 1.125,00 KM. Unatoč korona krizi i evidentnim padovima u obujmu naše temeljne djelatnosti – pisma, Društvo ispunjava sve svoje obveze prema dobavljačima i likvidno je, te su zadržana sva radna mjesta.''

Stoji to u priopćenju Ured marketinga i korporativnih komunikacija Hrvatske pošte Mostar povodom, kako navode, zlonamjernog pisma upućenog od strane Nezavisnog sindikata djelatnika Hrvatske pošte o katastrofalnom stanju u Hrvatskoj pošti Mostar.

''Za razliku od dugogodišnjeg prethodnog razdoblja, Društvo u posljednje 4 godine bilježi pozitivne poslovne rezultate. Kao i u svim drugim gospodarskim granama, korona kriza je utjecala na poslovanje Društva u prvom polugodištu 2020. godine, ali unatoč krizi svim radnicima je u 2020. godini redovno isplaćivana plaća, naknade za prijevoz i topli obrok, kao i sva druga prava koja su propisana Granskim kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu (za rođenje djeteta, za smrt člana obitelji, pomoć pri liječenju, otpremnine za mirovinu i ostala davanja propisana GKU)'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako su, što se tiče revizorskog izvješća, među rijetkim poduzećima u javnom sektoru dobili pozitivno mišljenje na financijske izvještaje.

''To u prijevodu znači da poslujemo u skladu sa zakonskim propisima i propisanim standardima. Navode o 'doktoratima, skupim zabavama i pjevačima, iznajmljivanju luksuznih automobila bez prethodne provjere tržišta' elaborirali smo Federalnoj parlamentarnoj komisiji za reviziju i Uredu za reviziju, te u tim postupanjima nema ništa nezakonito. Temeljni razlog ulaganja u infrastrukturni objekt koji se problematizira u pismu Sindikata proizlazi iz promjene tržišnih uvjeta , gdje kao i druge Pošte u BiH a i u regiji imamo velik pad u obujmu pismovnih pošiljaka, a u isto vrijeme značajan rast pošiljaka brze pošte. Izlaz iz krize vidimo u razvijanju logističkih usluga, koje planiramo nuditi na tržištu BiH, kao i ulaganje u digitalizaciju poslovanja. Cijenimo da bi ove aktivnosti u budućnosti dovele do stvaranja preduvjeta za poboljšanja materijalnog statusa i davanja za radnike, te u tome smislu poduzimamo značajne aktivnosti, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je ulaganje u infrastrukturu i digitalizacija poslovanja uvjet opstanka Društva, jer trendovi pada temeljne djelatnosti su vidljivi iz mjeseca u mjesec i neminovni zbog razvoja tehnologije, kao i promjene ponašanja korisnika.

''Povećanje broja radnika i povećanje plaća u ovom trenutku značajnog pada osnovne djelatnosti i krize izazvane pojavom korone dovelo bi Društvo na rub održivosti i toga trebaju biti svjesni i Sindikati kada izlaze u javnost s informacijama o načinu na koji po njima treba rješavati probleme u Pošti. S obzirom da smo s oba Sindikata potpisali protokol o načinu komunikacije i rješavanju zajedničkih problema, za koje ne tvrdimo da uopće ne postoje, očekujemo da Nezavisni sindikat djelatnika Hrvatske pošte svoje aktivnosti usklade s propisanim protokolom o komunikaciji, te da Društvu koje i njih financira ne prave dodatnu štetu rušenjem ugleda ovakvim i sličnim priopćenjima'', navodi s eu priopćenju HP Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close