Za ne daj bože

Police u mostarskim trgovinama opustošene, trgovci tvrde da zaliha ima dovoljno

Prodavači u trgovinama nose zaštitne maske i rukavice, a preporučuje se i minimalna udaljenost od metar i pol
Gospodarstvo / Tvrtke | 20. 03. 2020. u 07:51 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Police s različitim namirnicama opustošene su u mostarskim trgovinama.

Građani su se, slijedeći upute nadležnih o izbjegavanju boravka izvan kuće, namirnicama osigurali u većim količinama u slučaju da pandemija koronavirusa potraje.

Foto: Bljesak.info / Prazne police u mostarskim trgovinama

Na policama više nema brašna, tjestenine, ulja, riže, graha, smrznutog povrća... Od higijenskih potrepština vidljiv je manjak sapuna, toaletnog papira, pelena i sredstava za čišćenje. Dezinfekcijskih sredstava odavno nedostaje.

Prodavači u trgovinama nose zaštitne maske i rukavice, a preporučuje se i minimalna udaljenost od metar i pol te su postavljeni dezinfikatori. U pojedinim trgovinama, kupovina je i limitirana na način da je moguće kupiti tek određenu količinu nekih namirnica.

Foto: Bljesak.info / Prazne police u mostarskim trgovinama

''Zbog zabrinutosti i mogućnosti od zaraze virusom i prije nego što izdane preporuke, u obitelji smo odlučili da ćemo smanjiti nepotrebna kretanja. Kupili smo na vrijeme dostatne količine potrepština, kako se upravo u ovom sada razdoblju ne bi izlagali eventualnoj zarazi'', kazala je za Bljesak.info majka Ružica.

Dodaje kako se obitelj svakodnevno informira o novostima s koronavirusom te da djeca priskaču u pomoć starijim susjedima za kupovinu namirnica i lijekova.

Foto: Bljesak.info / Prazne police u mostarskim trgovinama

Ipak, unatoč brizi građana da će različitih potrepština nestati, iz trgovačkih lanaca i brojnih tvrtki tješe kako zaliha ima dovoljno.

Iz Konzuma su naveli kako je posljednjih dana, zbog koronavirusa, došlo do povećanja prometa te su, kako navode, proveli niz mjera s ciljem zaštite zaposlenika i kupaca.

''Svi naši prodajni objekti su operativno spremni te se njihova opskrba, kontinuiranim logističkim operacijama, kako vlastitih tako i naših partnera dobavljača, i dalje odvija nesmetano. Ulažemo maksimalne napore u suradnji sa našim partnerima dobavljačima kako bismo osigurali dovoljne količine namirnica za kojima vlada povećana potražnja'', kazali su iz Konzuma.

Foto: Bljesak.info / Prazne police u mostarskim trgovinama

Kompanija Robot ističe kako se redovito rade dezinfekcije prostorija, a preporučuju razumniju kupovinu.

''Molimo sve naše kupce da namirnice kupuju u neophodnim količinama. Konstantno radimo na punjenju polica, te ukoliko ne vidite određene proizvode, molimo vas za strpljenje'', navode iz Robota.

Foto: Bljesak.info / Prazne police u mostarskim trgovinama

Iz Binga podsjećaju na držanje udaljenosti između ljudi tijekom obavljanja kupnje.

''U cilju preventivne zaštite vašeg zdravlja, kao i zdravlja naših uposlenika, a sve u skladu sa odlukama i naredbama kriznih stožera, obavezni ste poštivati upozorenje o razdaljini od 1,5 metar. Molimo da se prilikom kupovine ili čekanja na blagajni ovoga pridržavate, kako bismo svi zajedno prebrodili ovu situaciju i sačuvali naše zdravlje. Ujedno napominjemo da će policija i inspekcijski organi vršiti nadzor poštivanja ovih naredbi. Naši zaposlenici će također upozoravati na ovu obavezu'', rekli su iz Binga.

Iz najveće bh. tvornice higijenskih proizvoda, grudske Violete, navode kako su smanjili izvoz kako bi pokrili domaće tržite.

Foto: Bljesak.info / Prazne police u mostarskim trgovinama

''Mi radimo u tri smjene, sirovine imamo dovoljno, naravno uz dodatne mjere opreza s obzirom na novonastalu situaciju'', kazala je za Al Jazzeru Danijela Alilović, iz Odjela za razvoj i istraživanje u Violeti.

U Violeti naglašavaju da ova situacija pokazuje važnost domaće proizvodnje, a papira i higijenskih proizvoda će, uvjeravaju, biti dovoljno.

 

Podsjećamo da, prema odlukama kriznih stožera, rad trgovina u kojima se prodaju prehrambene i higijenske potrepštine nije zabranjen te da građani mogu obaviti kupovinu, naravno uz pridržavanje svih izdanih naredbi.

Kopirati
Drag cursor here to close