Sve mutno

Opomena pred tužbu mostarskih Parkova - opravdano ili ne?

Građanima su počele stizati opomene pred tužbu od Javnog poduzeća Parkovi, aktivisti tvrde kako opomene treba ignorirati jer građani nemaju potpisane ugovore s javnim poduzećem.
Gospodarstvo / Tvrtke | 08. 11. 2022. u 11:50 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jeste li u zadnje vrijeme dobili opomenu pred tužbu od mostarskog Javnog poduzeća Parkovi?

Građani su nam posljednjih dana javljali kako su dobili opomenu pred tužbu od Parkova za neplaćena dugovanja, no po riječima aktivista i stručnjaka ništa ne morate platiti, ukoliko niste potpisali ugovor s Javnim poduzećem Parkovi.

Kako dobivamo račun bez ugovora?

Aktivisti tvrde kako se čak ni računi ne moraju platiti, a da opomene pred tužbe i tužbe ne stoje jer, građani nisu potpisivali ugovore sa spomenutim poduzećem, dok iz JP Parkovi kažu kako je zakon jasan, pružanjem usluge, smatra se da je ugovor potpisan.

''U staroj odluci o komunalnoj djelatnosti JP Komunalno se bavi čistoćom i održavanjem grada, međutim ta odluka je morala biti donesena 2016. kada se promijenio zakon, a ona nije donesena. U čitavoj priči zadnjih godina spominje se samo Komunalno, a ne JP Parkovi i JP Komos jer po zakonu nema podugovarača. Dakle posao su dali onome tko ima kapacitet da čisti i održava grad. Mi ugovore još uvijek nemamo, a ako nemamo ugovore kako to da dobijete račun?'', upitao je Marin Bago aktivist za zaštitu prava potrošača iz Udruge Futura.

S druge strane, kaže, građani moraju znati da svi računi stariji od godinu dana idu u zastaru, a apsolutna zastara je pet godina ako u međuvremenu nije bilo tužbe, to je pojašnjava, sve što bi građani trebali znati.

Foto: Bljesak.info / Ilustracija

Ako prođe prođe

No na osnovu čega se šalju opomene JP Parkova pred tužbu?

''A ponašaju se ako prođe prođe, ako netko plati-plati. Izostala je informacija građanima od strane Gradske uprave, jer oni šute iako znaju kako idu stvari. Oni se stavljaju na stranu protuzakonitog djelovanja jer ne možete vi meni ispostaviti račun ako ja ne znam tko ste vi; šta ste vi meni uradili, gdje to piše, koja vam je kvaliteta usluge? Vi dakle morate imati ugovor gdje su napisane dužnosti i obveze prava obje strane, a mi to nemamo'', kaže Bago.

Komunalno bi pojašnjava imalo pravo slati tužbe, ali su se stvari promijenile prije sedam godina kada je županija popravila zakon i naložila je lokalnim samoupravama da se u roku od godinu prilagode.

''Dakle, 2017. godine grad je trebao donijeti odluku o obavljanju komunalnih djelatnosti. Dakle, tko je taj koji čisti i uređuje grad, a ta odluka ne postoji, iako je novi saziv Gradskog vijeća to morao donijeti u prvih mjesec dana, jer je to jedna od ključnih stvari'', kaže Bago, govoreći da Gradsko vijeće to izbjegava uraditi i dan danas, tako su, pojašnjava, čitavu oblast komunalnih djelatnosti stavili van zakonskih okvira i građani ne dobivaju zakonom zagarantirane usluge.

''Samo jedan detalj, zakonski stoji da svi kontejneri trebaju biti zatvoreni, svako jutro dezinficirani i sterilizirani, no ni grad nije na našoj strani. Ako nemamo zakonom propisane ugovore, ako nemamo tko nam održava grad, tko ste vi da meni ispostavljate račun? I tu je tužiteljstvo odavno moralo reagirati po službenoj dužnosti, ali njih nije briga i oni nisu u funkciji zaštite interesa, ni građanskih ni gospodarskih. Zamislite da ja vama ispostavim račun, a nemate pojma ni tko sam ni što radim. Grad to sve promatra i to je jedna naša tuga i tragedija u 21 stoljeću'', kaže Bago dodajući da valja napomenuti sada imamo 18 milijuna za komunalne djelatnosti, Grad te pare daje poduzećima s kojima nema nikakav ugovor, a ta poduzeća koja nemaju ugovor s nama, nama ispostavljaju fakture i to jednom mora prestati, smatra.

''Nažalost, i sud kada to dođe na sud pravi se da je sve u redu, i to je problem'', rekao je Bago odgovarajući nam da bi sud morao upitati na osnovu čega se ispostavlja račun građanima, što sud, kaže ne pita. 

FOTO: Bljesak.info/ Kontejneri

Ako se usluga prima, smatra se da je ugovor potpisan

No, vršitelj dužnosti direktora mostarskog komunalnog poduzeća, kaže kako je zakon jasan.

''Ako se prima usluga smatra se da je ugovor potpisan. Tako da to što se govori nije utemeljeno'', rekao je za Bljesak.info Miroslav Grubišić V.d. direktor JP Parkovi.

''Svatko mora, ako želi čist grad plaćati svoje obveze. Dakle, svi oni kojima se pruži usluga, tu uslugu moraju platiti. Sada će, nakon opomena, ići tužbe za sve one koji nisu platiti, to je Zakon propisao, ne samo za Parkove nego i sva ostala komunalna poduzeća'', rekao je Grubišić.

Kaže kako Parkovi ne mogu isključiti uslugu kao naprimjer elektropivrede, no da je plaćanje odvoza smeća obveza.

''Ukoliko se kao novi vlasnik nekog stana građani sami ne prijave, postoje inkasanti, povjerenici ulaza i mjesnih zajednica, koji su dužni prijaviti promjene u ulazu, ulici i naselju'', pojasnio je.

Već dugo je 'javna tajna' da je JP Komunalno takozvano 'krovno poduzeće', a JP Parkovi i JP Komos obavljaju djelatnosti po ingerenciji poduzeća Komunalno.

U razgovoru s pravnicima upućenima u temu, mišljenja su podijeljena. Iako nisu htjeli izaći u javnost, pravnik i odvjetnik s kojima smo razgovarali kažu kako ugovor ne mora biti potpisan.

Drugi pak tvrde da mora, te da i grad i građani moraju imati potpisane ugovore s javnim poduzećima, što trenutno većinom nije slučaj.

FOTO: Bljesak.info / Ako ste u međuvremenu uplatili, zanemarite...

Obostrano funkcioniranje

Iz Odvjetničkog društva Markotić & partneri, smatraju pak da su neutemeljene opomene pred tužbu, a to objašnjavaju Zakonom o komunalnim djelatnostima.

''Prema Zakonu o komunalnim djelatnostima u HNŽ-a, koji uređuje i pitanje sakupljanja i tretiranja komunalnog otpada kao i njegovog zbrinjavanja, nema sumnje da se radi o općem i javnom interesu građana kao i samog grada, uostalom. U tu svrhu Grad je dužan osigurati postojanje i djelovanje komunalnih službi zaduženih po navedenom osnovu dok bi građani trebali izmirivati svoje obaveze redovno, uglavnom na mjesečnoj razini'', nave li su.

Pojašanjavaju kako se princip obostranog funkcioniranja zasniva na kvalitetnom radu komunalnih službi koje obavljaju komunalne usluge iz čega se i ostvaruju njihova prava i obaveze.

''Komunalna poduzeća moraju biti registrirana za takve djelatnosti, posjedovati odgovarajuću opremu i sredstva za rad, raspolagati stručnim kadrovima te kontinuirano raditi na podizanju same razine komunalnih usluga. Jer, oni su isporučitelji komunalnih usluga za koje očekuju odziv građanstva kao krajnjeg korisnika u smislu redovnog izmirivanja istih. Međutim, sve navedeno mora imati svoju pravnu pozadinu i zakonski osnov koji se u konkretnom slučaju treba sagledati kroz okvire određenog ugovora o isporuci i korištenju komunalnih usluga'', navode iz odvjetničkog društva. 

Nadležni se moraju više posvetiti

Gradsko Vijeće ispred Grada Mostara, kako pojašnjavaju, ima obvezu donositi odgovarajuće programe za svaku kalendarsku godinu kojima se reguliraju pitanja rada i djelovanja komunalnih službi, njihove opreme i sredstava za rad, samog djelokruga kao što bi trebalo raditi na dosljednoj realizaciji zakonskih propisa u tom segmentu i to u smislu postojanja i poticanja na odgovornost za urednost i kvaliteta vršenih usluga.

''Imajući u vidu postojanje nekoliko gradskih komunalnih službi, postojeće probleme s odvoženjem otpada, deponiranjem, nadležnošću itd. smatramo da bi nadležni morali više pažnje posvetiti ovom problemu nego što to čine'', pojasnili su nam iz odvjetničkog društva.

Dakle, riječ je o općem, javnom interesu za koji se odvajaju određena sredstva, imamo činjenično stanje na terenu, kažu, koje niti izbliza ne odgovara onom obimu i fleksibilnosti u radu komunalnog poduzeća, nemamo nikakve ugovore zaključene s običnim građanima kao krajnjim korisnicima pa je stoga, u takvom stanju, gotovo nemoguće očekivati izvršavanje obaveza od strane građana.

''S tim u vezi, mišljenja sam da pismene opomene, koje se dostavljaju građanima ispred JP Parkovi Mostar definitivno nemaju pravnog osnova za potencijalno utuženje zbog neizmirenih obveza jer te obaveze nisu definirane, određene i specificirane kao što ni građani nemaju priliku vidjeti na licu mjesta urednost, redovnost i temeljitost u radu gradskih službi'', naveli su iz odvjetničkog društva Markotić & partneri.

No u konačnici, mišljenje suda će reći što je opravdano.

Kopirati
Drag cursor here to close