Čišćenje grada

Komos će tužiti Grad i gradonačelnika?

''Ako se zaista želi urediti komunala u Mostaru, sada je prilika da se ta odluka provede'', navode iz Komosa.
Vijesti / Politika | 08. 12. 2021. u 07:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svaki pokušaj nezakonitog dovođenja stranih privatnih firmi da se bave komunalnim poslovima u Mostaru će završiti tužbom protiv Grada i Gradonačelnika zato što nisu dali šansu jedinstvenom javnom komunalnom preduzeću'', stoji u objavi JP Komos Mostar, koje se oglasilo na Facebooku povodom natpisa o neuređenosti mostarskih komunalnih preduzeća i aluzija na dovođenje stranih privatnih firmi.

''Odluka Gradskog vijeća o formiranju jednog jedinstvenog preduzeća JP Komunalno je važeća, ali nikad provedena. Ako se zaista želi urediti komunala u Mostaru, sada je prilika da se ta odluka provede'', navode iz ovog poduzeća.

Podsjetimo, djelatnosti iz oblasti komunalne potrošnje podrazumijevaju; održavanje javnih površina, održavanje nekategoriziranih cesta, javnu rasvjetu, zbrinjavanje pasa lutalica, izgubljenih i napuštenih životinja, urbani mobilijar i dekoraciju te odvodnju oborinskih voda s javnih površina.

Grad je za obavljanje tih poslova potpisao ugovor s JP "Komunalno" i "Vodovod" d.o.o. Mostar, no oni su nastavili biti jedan od gorućih problema u Gradu na Neretvi.

Bitno je naglasiti da je u 2020. godini za Izdatke za komunikaciju i komunalne usluge izdvojeno 3.495.164 KM.

Jedan od osnovnih razloga neučinkovitosti je, kako navode iz Ureda za reviziju institucija u FBiH, činjenica da je npr. za održavanje mostarskog gradskog zelenila potrebno osigurati radnu snagu od 35 radnika, dok ih JP "Komunalno" ima ukupno 25.

Oni ističu kako su poslovi povjereni poduzeću koje nema kapacitet za njihovo izvršenje te se prema njihovim preporukama od Gradskog vijeća Mostar traži da se poduzmu aktivnosti na rješavanju njihovog statusa.

Između dogovora i podjela poslova u Mostaru je došlo do 'raspada sistema' gdje su problemi stavljeni sa strane dok trpi cijeli grad..

"Odluka o obavljanju komunalnih djelatnosti u Gradu Mostaru nije usklađena sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Hercegovačko-neretvanske županije", stoji u Izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH o financijskoj reviziji Grada Mostara za 2020. godinu.

U Izvještaju se navodi kako "programom obavljanja komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje nisu obuhvaćeni svi poslovi koji se povjeravaju komunalnim poduzećima, niti je jasno definiran način obavljanja poslova s kooperantima te koja se pravna lica smatraju koperantima".

Izvješće o reviziji će se u četvrtak 9. prosinca naći pred Gradskim vijećem, a ostaje vidjeti kako će mostarski vijećnici riješiti zavrzlamu komunalija koja će se pred njima naći.

Kopirati
Drag cursor here to close