Što je kupljeno?

Nove stranice Aluminija govore nešto sasvim drugo

Prema ugovoru, ova je grupacija stekla pravo na poslovnu suradnju s Aluminijem, za početak najmom Ljevaonice.
Gospodarstvo / Tvrtke | 30. 04. 2020. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je najavljeno da će nova web-stranica mostarskog Aluminija biti ''puštena'' 1. srpnja, ono što je sada vidljivo na domeni aluminij.ba ne odgovara baš svemu onome što se moglo čuti u javnosti.

Naime, upada u oči to da se iz teksta o mostarskoj tvornici stječe dojam da je Abraham grupacija preuzela mostarsku tvrtku, a ne iznajmila postrojenje kako je to službeno rečeno i potpisano.

Na stranicama, koje su iz prepoznatljive svjetloplave prešle u tamnu verziju, nema sadržaja na hrvatskom jeziku odnosno BHS-verzije, a između ostalog, navedeno je kako je "Aluminij dio grupacije Abraham".

Prema ugovoru, ova je grupacija stekla pravo na poslovnu suradnju s Aluminijem, za početak najmom Ljevaonice.

Nove stranice nude podatke o Aluminiju kao tvrtci s modernom opremom, strateškim položajem i dobrom povezanošću ''cestovnim, željezničkim i pomorskim linijama''.

''Aluminij Mostar pozicioniran je kao vodeći europski proizvođač aluminija s pristupom europskom, bliskoistočnom i azijskom tržištu'', navodi se i dodaje kako su mostarsku ugašenu tvornicu ''jedinstvene kvalitete aluminija pozicionirale u središte velikih svjetskih industrija''.

''Od smanjenja potrošnje goriva, preko zelene gradnje do reciklirane industrije, aluminij zadovoljava sve veće potrebe od trajnog, ekološki prihvatljivog metala. Naši međunarodni partneri, kupci i dobavljači na globalnoj razini, stvaraju stabilnu i čvrstu mrežu saveza, omogućujući Aluminiju da bude vodeći igrač u svjetskoj industriji aluminija. Danas, kao dio MT Abraham Grupe, Aluminij vraća svoju poziciju globalnog aluminijskog giganta'', navedeno je na stranicama.

Na novoj internetskoj prezentaciji je u footeru potpisana Abraham grupa, a ne Aluminij d.d. koji je vlasnik domene aluminij.ba.

Podsjećamo, podružnica M.T. Abraham Grupe, Aluminij Industries d.o.o., te njezini međunarodni partneri China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC) potpisali su 7. travnja ugovor o najmu s Aluminij d.d. Mostar.

Ovaj ugovor o poslovnoj suradnji podrazumijeva zakup imovine pogona Ljevaonice, a rok trajanja Ugovora je 15 godina u tri faze (2+3+10 godina), uz opciju produženja za još 15 godina.

Zakupnina je prema navedenim fazama 30.000, 40.000, 50.000, odnosno 75.000 u slučaju produženja.

Obveza Abraham Group je i iznalaženje alternativnog izvora energije (u prvom vremenskom razdoblju) ili pokretanje izgradnje elektrana za svoje potrebe (u drugom razdoblju) te obveza pregovora s poslovnim partnerom u vezi s pokretanjem proizvodnih pogona Elektrolize i Anoda, bez preciziranih rokova.

Kopirati
Drag cursor here to close