Philip Morris International

Najvažnije je pušače odvojiti od cigareta, bez obzira kojom alternativom

Eksperti iz oblasti nauke odgovarali su na sva pitanja koja najviše interesiraju javnost o duhanski alternativama i ciljevima kompanije Philip Morris.
Gospodarstvo / Tvrtke | 11. 11. 2021. u 11:20 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako danas prestanemo prodavati cigarete, ništa se suštinski neće promijeniti. Pušači će samo prijeći na drugi brend i nastaviti pušiti. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, 2025. godine u svijetu će i dalje će biti više od milijardu pušača. Naš cilj je da odraslim pušačima, koji bi inače nastavili pušiti, pružimo mogućnost da naprave bolji izbor i prijeđu na naučno zasnovane bezdimne alternative, kaže potpredsjednica za strateške i naučne komunikacije kompanije Philip Morris International (PMI), Moira Gilchrist.

PR  / Moira Gilchrist, potpredsjednica za strateške i naučne komunikacije kompanije Philip Morris International 

Ona je na nedavno održanoj konferenciji u naučno-istraživačkom centru „Cube” u švicarskom gradu Neuchatel istakla da poznavanje preferencija odraslih pušača i nadogradnja postojeće poslovne mreže pomaže kompaniji PMI da ubrza transformaciju cijele duhanske industrije na putu ka budućnosti bez duhanskog dima.

U Naučno-istraživačkom centru „Cube”, otvorenom 2009. godine, tim od više od 400 naučnika i istraživača iz različitih oblasti i ekspertiza već godinama nalazi alternativna rješenja uz pomoć tehnologije koja je u potpunosti promijenila dosadašnje shvaćanje pušenja i duhana. Ovdje je razvijen IQOS, prvi bezdimni uređaj zasnovan na tehnologiji koja zagrijava, a ne sagorijeva duhan.

Eksperti iz oblasti nauke odgovarali su na sva pitanja koja najviše interesiraju javnost o duhanski alternativama i ciljevima kompanije Philip Morris.

PR  / Maurice Smith

Zašto je zagrijavanje duhana bolje nego sagorijevanje, jedno je od pitanja na koje je odgovorio viši naučni savjetnik Maurice Smith. On je naveo da je dokazano da se štetni i potencijalno štetni sastojci povezani s duhanskim dimom oslobađaju sagorijevanjem cigarete, dok se zagrijavanjem duhana oslobađa aerosol, koji sadrži nikotin, ali i mnogo niži nivo štetnih i potencijalno štetnih sastojaka.

„Iako je svaki dim aerosol, nije svaki aerosol dim. Ta razlika je važna zato što cigarete proizvode dim sagorijevanjem, a dio tog procesa sagorijevanja dovodi do stvaranja čvrstih čestica koje ulaze u pluća pušača i zadržavaju se, što doprinosi štetnom djelovanju duhanskog dima. S druge strane, sistem za zagrijavanje duhana, koji koristi IQOS, zagrijava duhan kako bi oslobodio aerosol bez formiranja čvrstih čestica. Dakle, IQOS može isporučiti nikotin, ali u mnogo sigurnijem obliku, ne samo bez čvrstih čestica, već i sa smanjenim nivoima i brojem štetnih i potencijalno štetnih materija“, kaže Smith.

On ističe i da se aerosol ponaša veoma drugačije od dima cigarete i u okolini, tako što se vrlo brzo raspršuje.

„Aerosol se ne zadržava kao oblak dima na koji smo navikli godinama unazad i dokazano nema negativan utjecaj na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. To smo izmjerili u kontroliranom okruženju, posmatrajući 24 različita aerosolna markera. Kada se cigareta zapali u zatvorenom prostoru svi se ti markeri aktiviraju, dok kod sistema za zagrijavanje duhana reagiraju samo tri, i to na nivoima koji spadaju u prihvatljive prema međunarodnim smjernicama za kvalitet zraka“, kaže on.

Na pitanje da li postoje dokazi da će smanjena izloženost štetnim materijama dovesti do smanjenja rizika od nastanka bolesti povezanih s pušenjem, potpredsjednica za globalno naučno angažiranje Giselle Baker ističe da su rezultati kratkoročne studije pokazali značajno poboljšanje bioloških markera na koje pušenje dokazano negativno utječe već nakon šest mjeseci od prelaska s cigareta na alternative.

PR  / Giselle Baker

„Procjenjuje se da na svijetu ima više od milijardu ljudi koji puše. Cilj je da pušače u potpunosti udaljimo od cigareta. A ako su u mogućnosti da to učine tako što će prijeći na e-cigarete ili na uređaje za zagrijavanje duhana, a to je već ogroman napredak. Ono što trebamo uraditi je da se pobrinemo da oni nikada više ne zapale cigaretu. Dakle, ako imate osobu koja koristi e-cigarete, a koja možda tu i tamo popuši cigaretu, moramo vidjeti da li je možda rješenje u uređaju koji zagrijava duhan ili nikotinskom flasteru ili nečem trećem. Važno je samo da pušače udaljimo od cigareta“, naglašava Giselle Baker.

Kopirati
Drag cursor here to close