Utvrđen nacrt zakona

Federacija: Mali gospodarstvenici bit će poticani na razvoj

Vijeće za poticanje razvoja malog gospodarstva na četverogodišnji mandat imenuje resorni federalni ministar i ono je savjetodavno tijelo Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
Gospodarstvo / Tvrtke | 27. 06. 2019. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cilj Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva u FBiH, čiji je Nacrt u četvrtak utvrdila Federalna vlada, jeste uređenje principa poticajnih mjera, strategije razvoja, akcijskog plana, programa poticaja i njegovog provođenja, te utvrđivanje Vijeća za poticanje razvoja malog gospodarstva.

Prema ovom zakonu, subjekti malog gospodarstva su fizičke i pravne osobe koje trajno obavljaju dopuštene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka i dobiti, uključujući samoupošljavanje i obiteljske poslove povezane sa zanatom i drugim djelatnostima, registrovane kod nadležnog tijela, bez obzira na oblik organizovanja.

Također, trebaju biti samostalni u poslovanju, zapošljavati prosječno manje od 250 osoba godišnje, ostvarivati ukupni godišnji prihod do 97.790.000 KM ili imati vrijednost poslovne imovine do 84.099.400 KM. Pri tome, strani ulagači imaju ista prava i obaveze kao i državljani BiH, priopćeno je iz Vlade.

Vijeće za poticanje razvoja malog gospodarstva na četverogodišnji mandat imenuje resorni federalni ministar i ono je savjetodavno tijelo Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Zadaci Vijeća su promocija značaja i principa poticanja razvoja malog gospodarstva i poticanje njihove realizacije, analiziranje rezultata poticajne politike i predlaganje nadležnom ministarstvu potrebnih mjera za njeno unapređenje, kao i potjecanje suradnje između privatnog i javnog sektora u oblasti malog gospodarstva.

Vijeće ima četiri člana, od kojih po jednog kandidiraju Gospodarska komora FBiH, Obrtnička komora FBiH, Udruženje poslodavaca FBiH i Savez općina i gradova FBiH.

Višegodišnje iskustvo u primjeni aktualnog Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva pokazalo je da neka rješenja u ovoj oblasti imaju značajne manjkavosti. Stoga je novi zakon pripreman studiozno i kao propis koji će doprinijeti stvaranju ugodnog poslovnog okruženja za malo gospodarstvo, kroz unapređenje regulatornog i institucionalnog okvira, čime će biti omogućeno stvaranje kadrovske osnove za izradu strateških dokumenata i akcijskih planova.

Trenutno nepostojanje odgovarajućih zakonskih rješenja za posljedicu ima umanjenje potencijala za privlačenje sredstava iz fondova EU i drugih donatorskih fondova, što u konačnici izravno utječe na niske stope rasta subjekata malog gospodarstva i otvaranja novih produktivnih radnih mjesta.

Cilj rješenja sadržanih u Nacrtu zakona je da značajno doprinesu razvoju malog gospodarstva, povećanju stope otvaranja novih produktivnih radnih mjesta, povećanju potencijala za privlačenje sredstava iz fondova, kao i povećanju učinkovitosti sustava malog gospodarstva, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close