Peti po redu

Ivan Lesko: Kongres o katastru BiH u Neumu će uvelike doprinijeti razvitku tog sektora u našoj zemlji

Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 09. 2023. u 06:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Geodetskog Društva Herceg-Bosne (GDHB), u neumskom hotelu Grand će se od 27. do 29. 09. 2023. održati 5. Kongres o katastru u BIH s međunarodnim sudjelovanjem, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice FBiH Lidije Bradare.

Prvi kongres održan je 2007. godine također u Neumu i od tada se organizira svake četiri godine kako bi se na adekvatan način prezentirale novosti i rezultati postignuti na području katastra  i općenito zemljišne administracije u BiH, zemalja u okruženju i Europe. Pripreme za 5. kongres su u završnoj fazi.  Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom  GDHB  Ivanom Leskom koji je istaknuo izvrsnu suradnju pri organizaciji kongresa sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove i ostalim institucijama nadležnim za zemljišnu administraciju u zemlji i zemljama u okruženju, kao i s krovnim svjetskim i europskim organizacijama iz područja geodezije i zemljišne administracije (FIG, CLGE, EUROGEOGRAPHICS). 

Na dosadašnja četiri kongresa sudjelovalo je preko 1200 stručnjaka koji djeluju  na području katastra i zemljišne administracije  iz zemlje i inozemstva, kako teku pripreme za ovogodišnji 5. Kongres?

- Pripreme teku po planu. Trenutno smo u završnoj fazi prikupljanja finalnih verzija članaka (ukupno 23) koji će biti prezentirani na kongresu. Radimo na pripremi Zbornika radova i ostalih materijala te prikupljamo prijave sudionika što se odvija uspješno. Imamo preko 100 prijavljenih sudionika i već sada možemo kazati da će ovo biti značajan događaj koji će okupiti brojne stručnjake iz sektora zemljišne administracije što će uvelike doprinijeti razvitku tog sektora u našoj zemlji.

Svaki kongres ima definirano uže tematsko područje koje se prezentira sudionicima. Koje tematsko područje je glavna odrednica ovog kongresa? 

- Kongres je organiziran pod motom „Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak“. Kada se pogleda opseg podataka i informacija kojima raspolažu baze podataka koje se vode i održavaju u sustavu zemljišne administracije jasno je da je ova formulacija apsolutno opravdana i točna.  U proteklih desetak godina svjedoci smo velikog iskoraka u sektoru zemljišne administracije. Katastar nekretnina u potpunosti je digitaliziran. Postignuti su značajni rezultati na usklađivanju podataka katastra i zemljišnih knjiga (preko 300 katastarskih općina je usuglašeno). Nastavljeni su poslovi uspostave katastra nekretnina započeti prije rata. Uspješno  se realiziraju projekti  na području infrastrukture prostornih podataka, te projekti  uspostave  i održavanja adresnog registra kao i registra cijena nekretnina, digitalnog arhiva i katastra komunalnih uređaja. Svi ovi podatci su osnova za uspješno planiranje, kvalitetno i brzo donošenje odluka, stoga zemljišna administracija postaje sastavni dio svakodnevnog djelovanja gospodarskih subjekata, tijela vlasti na svim razinama i pojedinaca. Moto ovogodišnjeg kongresa je odabran kako bismo dodatno promovirali sektor zemljišne administracije i ukazali na njegov značaj za funkcioniranje društva u cjelini.

Prije 70 godina započela je nova izmjera teritorija BiH. Hoće li ova značajna obljetnica biti obilježena u Neumu?

- Godina 1953. ostat će zabilježena u geodetskoj povijesti BiH, kao godina početka sustavne nove izmjere njenog teritorija. Temeljem te izmjere uspostavljan je u prvo vrijeme novi katastar zemljišta, a od 1984. katastar nekretnina. Dakle ove godine obilježavamo 70 godina od početka nove izmjere. Proces traje i danas kroz izlaganje na javni uvid podataka izmjera koje su započete prije rata. Radi se o značajnom jubileju za geodeziju i katastar u  Bosni i Hercegovini, te će on biti obilježen prigodnim predavanjem profesora Nedima Tune s Geodetskog odsjeka Građevinskog fakulteta u Sarajevu  u uvodnoj sesiji kongresa.

Kakav sadržaj očekuje sudionike ovogodišnjeg kongresa?

- Kongres je podijeljen u 6 sesija. U uvodnoj sesiji će biti održana tri pozvana predavanja: pored već spomenutog predavanja profesora Nedima Tune o 70 godina od početka nove izmjere u BIH, sudionici će moći poslušati i predavanje ravnatelja Geodetske uprave Republike Slovenije Tomaža Peteka o  ulozi  Slovenske zemljišne administracije u programu Zeleni dogovor (Green Deal), te gospodina Mahe Tase koji dolazi iz nekretninskog biznisa na temu uloge Registra cijena nekretnina na tržištu nekretnina.  U drugoj sesiji bit će predstavljena postignuća, rezultati i planovi za budućnost Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, institucije koja prednjači u digitalizaciji u BiH, a također iz godine u godinu nudi nove podatke i servise, koji imaju značajnu ulogu u ekonomskom razvitku F BiH.  Kroz preostale četiri sesije bit će prezentirana 23 pristigla rada koji pokrivaju značajan broj tema iz spektra zemljišne administracije. U stručnom smislu tu je i izložba geodetske opreme i softvera. Naravno da je Kongres prigoda za druženje, susrete i razmjenu mišljenja, a neće izostati ni tradicionalna svečana večera s plesom.

Kakva su vaša očekivanja od Kongresa i šta možete poručiti potencijalnim sudionicima?

- U prvom redu iz pozicije organizatora kongresa očekujem dobar odaziv, prema sadašnjim pokazateljima preko 300 sudionika, te da kongres protekne po planiranom rasporedu na najvećoj tehničkoj razini kao i četiri prethodna. Iz pozicije geodetskog stručnjaka očekujem da će kolegice i kolege koji dođu u Neum prikupiti značajne informacije za svoj budući rad i iskoristiti priliku za razmjenu iskustava iz  struke i svakodnevnog života, sve s ciljem unaprjeđenja kvalitete života naših građana i postizanja uvjeta za lakše i jednostavnije poslovanje  gospodarskih subjekata.  Stoga želim poručiti svima onima koji rade i djeluju u sektoru zemljišne administracije da se odazovu pozivu Društva i sudjeluju na kongresu jer smo pripremili program bogat stručnim i društvenim sadržajima.

Kopirati
Drag cursor here to close