Brojke ne lažu

Zračna luka Mostar: Od Mostara gori samo Brač, bolji i Mali Lošinj

Susjedna Zračna luka Dubrovnik samo u siječnju 2023. imala je 14.269 putnika što je za 3.358 putnika više nego Zračna luka Mostar imala u godinu dana.
Gospodarstvo / Tvrtke | 02. 03. 2023. u 12:40 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zračna luka Mostar u siječnju je imala tek pet putnika, podatak je objavljen je na portalu Ex-Yu Aviation News.

Naime, prema popisu, manje putnika od Zračne luke Mostar u siječnju imala je samo Zračna luka Brač. Dva putnika više od Mostara imala je Zračna luka Mali Lošinj kroz koju je prošlo sedam putnika.

Brojke 

Primjera radi, u istom periodu kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošlo je 61.068 putnika, kroz Međunarodni aerodrom Tuzla 58.304 putnika te su imali bolji promet od Zračne luke Brnik u Ljubljani koja je upisala 57.912 putnika.

Kroz Aerodrom Banja Luka prošlo je 34.488 putnika čime se banjalučki aerodrom smjestio iznad Niša (32.236), Splita (32.100), Tivta (16.651), Dubrovnika (14.296)....

Najbolje brojke, očekivano, ima Zračna luka "Nikola Tesla" Beograd koja je upisala 445.840 putnika. Odmah iza njih je Zračna luka "Adem Jashari" Priština kroz koju je u siječnju 2023. godine prošlo 235.573 putnika.

Foto: Ex-Yu Aviation News / Brojke putnika za siječanj 2023. godine

Na treće mjesto smjestila se Zračna luka "Franjo Tuđman" s 221.747 putnika, dok je na četvrto mjesto zasjeo Međunarodni aerodrom Skoplje s 152.753 putnika.

Ozbiljan posao?

Podsjetimo, u prosincu 2022. godine gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je: "Odgovorno tvrdim da Gradska uprava i menadžment Aerodroma radi ozbiljan posao" te nastavio: ''Ušli smo u drugu priču da zračne kompanije imaju svoje probleme i otvaranje novih destinacija je pod ručnom''.

Dodao je i kako je Mostar u neobičnoj situaciji jer je kao lokalna zajednica vlasnik međunarodne zračne luke. Da je situacija ozbiljna svjedoči i podatak da je u 2022. godini kroz Zračnu luku Mostar prošlo 10.911 putnika uz 209 odrađenih operacija (letova). Susjedna Zračna luka Dubrovnik samo u siječnju 2023. imala je 14.269 putnika što je za 3.358 putnika više nego Zračna luka Mostar imala u godinu dana.

Iz Zračne luke Mostar kazali su kako su loše brojke posljedica "cijelog niza okolnosti" koji je utjecao "na činjenicu nepostojanja redovitih letova (Zagreb, Dusseldorf) te da je po izbijanju epidemije covida-19, nakon tri godine poslovanja, prekinuta redovita linija za Zagreb".

Nada tinja? 

Podsjetimo, prošlog je tjedna je Zračnu luku Mostar posjetio predstavnik veleposlanstva Republike Irske za Bosnu i Hercegovinu Tomás Ó hÁbhartaigh koji je s pravom zračne luke razgovarao o charter letovima koji su uspostavljeni prošle godine iz irskih gradova Dublin, Shannon i Cork.

Foto: Bljesak.info / Prašina na pultovima za chekiranje... (arhiva)

"Ovi charter letovi prevozili su većinom hodočasnike iz Republike Irske za Mostar i Međugorje, a nadamo se da će nakon ovih razgovora biti pokrenute inicijative za uspostavljanje i nekih drugih pa i izravnih linija koja bi povezale Mostar i Hercegovinu sa raznim dijelovima Europe", naveli su iz Zračne luke Mostar.

Početkom ove godine dogovoreno je i da će talijanski prijevoznik Aeroitalia započeti sezonske ljetne letove iz Forlija u regiji Emilia-Romagna u sjevernoj Italiji za Mostar. Letovi iz Forlija za Mostar započet će 7. travnja. Putnicima ostaje čekati ljeto i vidjeti hoće li sve ostati na riječima ili će linije zaista zaživjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close