Značajni ugovori

Iako bez letova: Zračna luka Mostar nabavlja stepenice, rendgen, software…

Samo u prosincu zaključena su četiri ugovora vrijedna ukupno vrijedna gotovo 800 tisuća maraka
Gospodarstvo / Tvrtke | 14. 12. 2022. u 09:00 Ma.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zračna luka Mostar od početka godine zaključila je ugovore o javnim nabavama vrijedne preko 2 milijuna maraka. Ugovorima su se kupovali različiti uređaji, oprema, izrađivale studije i još dosta toga.

Samo u prosincu zaključena su četiri ugovora vrijedna ukupno vrijedna gotovo 800 tisuća maraka. S tvrtkom Middle Point Electronics d.o.o. Sarajevo 7. prosinca je zaključen ugovor za nabavu i instalaciju rendgen uređaja.

Rasvjeta i interijer

Istog dana je, prema podacima Portala javnih nabava, potpisan ugovor za ''nabavu i ugradnju UPS-a i omogućavanje besprekidnog napajanja sustava rasvjete manevarskih površina''. Ugovor je Zračna luka potpisala s tvrtkom Config d.o.o. Mostar za 118.000 KM (bez PDV-a).

Dan ranije, 6. prosinca potpisuje se ugovor za ''uređenje enterijera i eksterijera Terminalne zgrade'', konkretno za nabavu i ugradnja klimatizacijske opreme. Za oko 135 tisuća maraka (bez PDV-a) je potpisan ugovor s tvrtkom Alfa Therm d.o.o. Mostar.

Izvođenje radova na instalaciji sustava svjetlosnih pokazivača nagiba prilaza – PAPI vrijedno je oko 250 tisuća KM (bez PDV-a). Ugovor je prvog dana prosinca potpisan s tvrtkom Elektro-Mont d.o.o. Mostar.

Software i hardware za preko 350.000 KM

Značajna investicija u studenom bila je nabava samohodnih natkrivenih putničkih stepenica. Za stepenice je izdvojeno preko 200.000 maraka, a s tvrtkom M.R.M. Export-Import d.o.o. Ljubuški 14. studenog je potpisan ugovor. Sanaciju i nadogradnju perimetarske ograde za više od 100 tisuća KM izvodit će tvrtka Amitea d.o.o. Mostar. Ugovor s tvrtkom ovo javno poduzeće zaključilo je 4. studenog.

Značajan novac mostarska Zračna luka, prema nabavama, izdvaja u sustav ''prihvat i otpremu zrakoplova, putnika i prtljage na zračnoj luci''. Tako je za nabava novog softwarea tog sustava izdvojila 300.000 KM (bez PDV-a) te je s tvrtkom Niko d.o.o. Split 5. listopada potpisala ugovor. Za sustav se planira nabaviti i hardware, odnosno ''dodatna prateća oprema''. Nabava opreme za preko 40 tisuća KM povjerena je Hrvatskim telekomunikacijama d.d. Mostar sa zaključenim ugovorom 7. studenog.

Usklađenost s EU

Tvrtka Buljan Ceste iz Kreševa za više od 300 tisuća maraka trebala bi izvoditi radove na horizontalnoj signalizaciji na manevarskim površinama. S tvrtkom se 24. listopada potpisao ugovor. Značajna je i vrijednost nabave za ''osiguranje od odgovornosti iz djelatnosti''. Tada je sa Sarajevo-Osiguranje d.d. i Triglav Osiguranje d.d. 8. ožujka potpisan ugovor vrijedan 30.000 KM (bez PDV-a).

Za 90.000 KM (bez PDV-a) u siječnju je zaključen ugovor s tvrtkama IGH d.o.o. Mostar i GISPLAN d.o.o. Split. Tvrtke su zadužene za izradu ''Analize usklađenosti Međunarodne zračne luke – aerodroma Mostar sa certifikacijskim zahtjevima Uredbe (EU) broj: 139/2014''. Analizom se, inače, želi uspostaviti i održati visoka ujednačena razina sigurnosti civilnog zrakoplovstva u Europi.

Uz izradu analize, u istom mjesecu zaključen je i ugovor za izradu ''aeronautičke studije analize utjecaja izgradnje dionice Mostar jug – tunel Kvanj na trenutne operacije i buduće planove razvoja MZL-AM''. Takva studija povjerena je tvrtki Ecoplan d.o.o. Mostar za 45.000 KM (bez PDV-a). S istom tvrtkom zaključit će se ugovor za izradu ''projekta - programa razvoja Međunarodne zračne luke aerodroma Mostar''.

Negativni financijski izvještaj

U siječnju se zaključuje ugovor za 20.000 KM sa Institutom za građevinarstvo "IG" Banja Luka za izradu Glavnog projekta PAPI svjetala. U tom mjesecu se, među vrjednijim nabavama, nalazi i ugovor za radove na rekonstrukciji krova terminalne zgrade s tvrtkom Promark d.o.o. Mostar za oko 40.000 KM.

Kroz godinu se zaključilo još nekoliko nabava s većom vrijednošću: nabava uredskog i drugog potrošnog materijala za 24.944 KM (Antonio Commerce d.o.o. Mostar), nabava pogonskog goriva za vozila i opremu za 42.150 (Oil Ac d.o.o. Mostar) i usluge kampanje oglašavanja i usluge vođenja oglašavanja za 19.990 KM (Elite Media d.o.o. Mostar).

Zračna luka Mostar za poslovanje tijekom 2021. godine zaradila je negativno mišljenje revizije financijskih izvještaja od strane Ureda za reviziju institucija FBiH. Revizori su tom prilikom istaknuli zabrinutost za opstojnost tog javnog poduzeća budući da su ''prihodi od subvencija i donacija veći od prihoda koje Društvo ostvaruje obavljanjem redovnih poslovnih aktivnosti i čine 90% ukupno ostvarenih prihoda''.

Tijekom ove godine kroz mostarsku Zračnu luku pošao je manji broj putnika nego 2019. godine, uglavnom zahvaljujući charter letovima. Unatoč broju putnika financijske injekcije za preživljavanje poduzeća redovito pristižu s različitih razina vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close