Ogromna razlika

Sarajevo ide na milijun putnika, dok Zračna luka Mostar ima samo charter letove

Unatoč svim prednostima zračna luka Mostar i dalje bilježi izrazito slabe brojke. Mostar više nema redovnih letova nakon povlačenja Eurowingsa. Tek je u srpnju počeo viđati značajnije charter operacije.
Gospodarstvo / Posao | 04. 08. 2022. u 18:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

770.409 putnika prošlo je kroz Zračnu luku Sarajevo u prvih sedam mjeseci 2022. godine. U odnosu na rekordnu 2019. godinu, to je povećanje od 20%, s obzirom da je tada iz Sarajeva letjelo 638.662 putnika.

Treba se uzeti u obzir i to da je prva četiri mjeseca ove godine obilježio visok broj zaraženih sa COVID19 i da su brojne zemlje bile pod raznim restrikcijama što je izravno utjecalo na smanjene broja letova i putnika, pa je tako ovaj broj mogao biti i veći.

Ako pogledamo podatke za lipanj 2022., zračna luka u Sarajevu rangira kao 135. u Europi po broju putnika za taj mjesec.

Promet zrakoplova u zračnom prijevozu u razdoblju od travnja do lipnja 2022. godine u odnosu na isto razdoblje 2021. godine manji je za 16,2, priopćio je Federalni zavod za statistiku.

Ako se ovaj trend nastavi, kroz sarajevski aerodrom moglo bi ove godine proći rekordnih milijun putnika.

Inače, zračne luke diljem Adria regije opslužile su 8.571.957 putnika tijekom prve polovice 2022. godine. Beograd je premašio dva milijuna putnika, dok su Priština i Zagreb imale nešto više od milijun putnika.

Druga najprometnija bh. zračna luka je Tuzla s 180 tisuća putnika. Slijedi Banja Luka s preko 120 tisuća te zračna luka u Mostaru s 1.307 putnika, piše Bloomberg Adria.

Kao najmanje prometna zračna luka u Adria regiji i kao izraziti teret proračunima u BiH, zračna luka Mostar godinama bilježi gubitke.

Zemljopisno gledajući luka se nalazi između tri izrazito prometne zračne luke, Sarajevo, Split i Dubrovnik. Udaljena je 45 minuta vožnje automobilom od Jadranskog mora. Nalazi se nedaleko od Međugorja. Raspolaže s povoljnim vremenskim uvjetima.

Međutim, unatoč nabrojanim prednostima ona i dalje bilježi izrazito slabe brojke. Mostar više nema redovnih letova nakon povlačenja Eurowingsa. Tek je u srpnju počeo viđati značajnije charter operacije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close