Istražili smo

Čiju je basnu Kordić ispričao?

Iako svi misle kako je riječ o Ezopovoj basni to nije slučaj. Naime, napisao je najpopularniji basnopisac basnu o magarcu i lavu, ali ne ovu koju je mostarski gradonačelnik ispričao.
Lifestyle / Flash | 19. 01. 2023. u 12:05 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugo Mostarce nije nešto zainteresiralo kao basna koju je mostarski gradonačelnik Mario Kordić ispričao na 29. sjednici Gradskog vijeća. 

Naime, Kordić je vijećnicima i njihovim gostima ispričao basnu o magarcu, tigru i lavu nakon čega su uslijedile brojne reakcije. 

U javnosti su se pojavile razne definicije, teorije pa čak i kolumne na istu temu. Svi se pitaju tko je magarac, tko tigar, a tko lav u cijeloj priči.

Kako bi javnost bolje razumjela priču koju je gradonačelnik Kordić darežljivo podijelio s drugima, dali smo si zadatak otkriti tko stoji iza nje. 

Iako svi misle kako je riječ o Ezopovoj basni to nije slučaj. Naime, napisao je najpopularniji basnopisac basnu o magarcu i lavu, ali ne ovu koju je mostarski gradonačelnik ispričao. 

Nakon kratkog 'googlanja' saznali smo kako je priču u srpnju 2021. godine na svojem Facebook profilu objavio Mark Manuel te se nakon toga širila društvenim mrežama.

Riječ je o novinaru, piscu i kolumnistu iz Indije koji je tamošnjoj javnosti dobro poznat po svojim inspirativnim pričama te storytellingu.

Naime, najvjerojatnije je riječ o jednoj od brojnih kratkih priča o moralu koje su izrazito popularne u hinduizmu.

Nije ni čudo kako je gradonačelnik ovu inspirativnu priču odlučio podijeliti s javnošću. Interpretacija je možda i bila manjkava, no nije Kordić jedini koji je pokušao dočarati priču o magarcu, tigru i lavu.

Dvije godine ranije istu je priču ispričao i popularni Mirko Cro Cop u podcastu Inkubator. Njegova interpretacija značajno se razlikuje od one prvog čovjeka Mostara pa je tako ono što je Cro Copu mjesec dana, Kordiću pet godina.

Video: Mirko Cro Cop - Magarac i Vuk (svadja oko trave)

Bilo kako bilo, priča o moralu stavljena je na razmatranje Mostarcima pa neka interpretira tko kako želi.

Kopirati
Drag cursor here to close