Glas iz Vlade: Nema teorije da Aluminij pokrene proizvodnju

Glas iz Vlade: Nema teorije da Aluminij pokrene proizvodnju

Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 09. 2019. u 10:16 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Spasa za Aluminij više nema i ne postoji ni teoretska šansa da se proizvodnja pokrene'', potvrdili su za Dnevni avaz izvori bliski Vladi Federacije BiH.

Sarajevske novine navode da nakon švicarskog Glencorea, investitora iz Dubaija, Kine i Izraela, i Britanci žele udio u Aluminiju, ali je problem novac.

Pročitajte još

Za sada, navodi Avaz, nitko ne nudi ni 200 milijuna KM koliko je potrebno da se barem pokušaju riješiti nagomilani dugovi.

Avaz piše da kompanije koje su bile zainteresirane, osim dubinske analize, nisu ponudile konkretna rješenja za spas Aluminija.

Naime, predstavnici britanske kompanije Liberty House održali su u utorak u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sastanak s ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, na kojem su pokazali interes za eventualno strateško partnerstvo u mostarskom Aluminiju.

Otkazi za 500 ljudi

Liberty House je industrijska i metalska kompanija iz Londona, koja se bavi proizvodnjom čelika i aluminija.

''Pokazali su interes za partnerstvo. Čekamo povratnu informaciju, ali nismo optimisti'', rekli su Avazu iz Vlade Federacije BiH.

Riječ je, piše Avaz, tek o jednoj u nizu kompanija koje su se pojavile posljednjih nekoliko mjeseci kao ''spasitelji'' nekadašnjeg giganta, koji je zbog enormnih dugova koji prelaze skoro 500 milijuna KM ugasio proizvodnju i počeo s otpuštanjem radnika.

Naime, radnici Aluminija od utorka su počeli dobivati otkaze koje je dosad dobilo njih 70-ak, a koje će na kraju dobiti oko 500 zaposlenika tog nekada najvećeg izvoznika iz BiH. Potvrdio je to Feni predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić, napomenuvši kako s otkazima kreće i isplata otpremnina koje će u prosjeku iznositi oko 8.500 maraka.

''Znači, sedamdesetak radnika već je potpisalo otkaz ugovora o radu koji će u konačnici popisati njih oko 500'', kazao je Biokšić. 

Otpremnine 8.500 KM

Dodao je kako je nove ugovore o radu potpisalo oko 380 radnika mostarskog poduzeća, no kakvi su oni i jesu li radnici s njima zadovoljni Biokšiću nije poznato.

''Nisam imao uvid u nove ugovore i zaista ne znam kakvi su oni i koliko su radnici njima zadovoljni'', ocijenio je.

Kada su u pitanju otpremnine, one će biti isplaćene u roku od tri dana od dana popisivanja otkaza ugovora o radu i iznosit će u prosjeku oko 8.500 maraka. 

 


''Netko će dobiti veće, netko manje otpremnine od tog iznosa, ovisno o godinama radnog staža provedenih u Aluminiju'', ustvrdio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Naveo je i kako nije upoznat s time što će se dalje događati s nekadašnjim industrijskim gigantom i kada bi moglo doći do ponovnog pokretanja proizvodnje.

Kopirati
Drag cursor here to close