Gašenje

Fabrika duhana tvrdi da su radnicima ponuđene pet puta više u odnosu na propisane

Prijedlog Odluke NO Badeco Adria d.d. o likvidaciji FDS mora potvrditi Skupština Društva…
Gospodarstvo / Tvrtke | 12. 02. 2022. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadzorni odbor kompanije Badeco Adria d.d, koja je većinski vlasnik FDS d.o.o., donio je prijedlog odluke o likvidaciji iste. Da bi odluka Nadzornog odbora stupila na snagu, istu treba potvrditi Skupština Društva na sjednici koja bi trebala biti održana početkom ožujka ove godine, navedeno je u priopćenju za javnost Uprave Fabrike duhana Sarajevo.

Navodi se kako se prilikom donošenja odluke Nadzorni odbor ''rukovodio isključivo ekonomskim motivima, jer u posljednje tri godine akumulirani gubitak FDS iznosi 7,5 milijuna KM''.

''Ovaj prijedlog odluke je posljedica dugogodišnjeg sustavnog uništavanja domaće duhanske industrije od strane nadležnih, kako primarne industrijske proizvodnje tako i prerade, proizvodnje i plasmana duhanskih proizvoda, tako da se za duhansku industriju u BiH može reći da ona, ustvari, više ne postoji'', navedeno je.

Dodaje se kako je Uprava Društva ponudila je radnicima koji će zbog likvidacije FDS ostati bez posla, ''otpremnine u daleko višim iznosima i pod mnogo povoljnijim uvjetima nego što to predviđa Zakon o radu FBiH''.

''Zaposlenicima su ponuđene otpremnine koje su dva do pet puta više u odnosu na maksimalne propisane Zakonom o radu ovisno o dužini radnog staža svakog uposlenika. Trenutno su tijekom konsultacije o ponuđenim uvjetima sa Samostalnim sindikatom radnika FDS, kao jedinim ovlaštenim predstavnikom zaposlenih u FDS. Uprava FDS je čvrsto opredijeljena da nitko od zaposlenika ne smije biti uskraćen za prava koja im pripadaju prema pozitivnim zakonskim propisima. Još jednom naglašavamo da je FDS u proteklom periodu, unatoč negativnom trendu poslovanja, uredno izvršavao sve svoje financijske obveze prema zaposlenima, poreskim institucijama kao i dobavljačima. Nažalost, usprkos maksimalnim naporima svih uposlenih u FDS , a imajući u vidu negativne efekte akcizne politike na nivou BiH , dalji opstanak FDS nije moguć'', navedeno je.

Uprava napominje kako je vlasnik FDS Badeco Adria d.d., rukovođen isključivo ekonomskim razlozima od 2018. godine do danas investirao u BiH 20 milijuna KM u industriju koja je procijenjena perspektivnom i koja trenutno zapošljava više od 200 radnika.

''Pogon se nalazi na istoj lokaciji kao i FDS, a među osobama koje su našle zaposlenje u novim pogonima nalazi se i značajan broj bivših zaposlenika FDS'', navodi Uprava.  

Kopirati
Drag cursor here to close