Ustavni sud

Elektroprivreda HZ HB će ipak platiti naknadu Rami

Iz Općine ističu kako se nadaju da će JP Elektroprivreda HZ HB Mostar shvatiti da je Općina cijelo vrijeme bila u pravu, te da će otpočeti sa obračunima naknade sukladno zakonskim rješenjima...
Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 08. 2019. u 13:52 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud BiH donio je odluku kojom odbacuje apelaciju JP Elektroprivreda HZ HB Mostar pa će to poduzeće morati platiti 6,5 milijuna KM s pripadajućom kamatom.

''Ustavni sud zaključuje da ne postoji povreda prava na pravično suđenje iz člana II/3.e Ustava BiH kada su redovni sudovi jasno i argumentirano obrazložili svoje odluke i kada u obrazloženju osporenih odluka nema ničega što ukazuje na proizvoljnu primjenu relevantnih propisa na štetu apelanta'', navodi se u Odluci.

Naime, od dana podnošenja prvog zahtjeva za plaćanje razlike naknade po osnovu proizvodnje električne energije, početkom 2013. godine, JP Elektroprivreda HZ HB Mostar i JP Elektroprivreda BiH Sarajevo, pokušavaju izbjeći zakonsku obvezu plaćanja naknade iz prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije (tzv obeštećenja).

U sudskim postupcima dokazivano je da postoji povećanje proizvodne cijene, da je to povećanje odobrio FERK kao regulatorna agencija, da su elektroprivrede naplaćivale električnu energiju sukladno povećanoj proizvodnoj cijeni.

Elektroprivreda BiH Sarajevo je nakon prve presude u korist ove općine predložila sastanak, te dogovorila način povećanog obračuna i plaćanja sukladno zakonu, čime je izbjegla novo gomilanje dugova i nove kamate. Međutim, Elektroprivreda HZ HB Mostar ostajala je uporna u negiranju potrebe za povećanim plaćanjem. Redale su se žalbe, revizije i apelacije. Nakon prvostupanjske i drugostupanjske presude po prvoj tužbi, koje su donesene u korist Općine kao tužitelja, uložili žalbe, a nakon toga reviziju i apelaciju Vrhovnom sudu Federacije BiH. Nakon što je apelacija odbijena, upućena je i apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine čime se pokušalo utjecati na sve dotadašnje odluke sudova po ovim predmetima.

Iz Općine ističu kako se nadaju da će JP Elektroprivreda HZ HB Mostar shvatiti da je Općina cijelo vrijeme bila u pravu, te da će otpočeti sa obračunima naknade sukladno zakonskim rješenjima, čime će se izbjeći plaćanje dosta visokih kamata koje su u ovim predmetima dio sudskih presuda.

''Nažalost, prije podnošenja apelacije Ustavnom sudu BiH bilo je vijećnika i u općinskom vijeću Prozor-Rama koji su govorili kako će Jozo morati vratiti novce elektroprivredi. Zar se ti vijećnici ne bi trebali boriti za svoju općinu, a ne elektroprivrede ili su morali po stranačkim uputama čuvati 'kravu muzaru''', rekao je načelnik Općine Jozo Ivančević.

Sada će Elektroprivreda HZ HB morati općini Prozor-Rama platiti 6,5 milijuna KM s pripadajućom kamatom. Zanimljivo je, navodi se, kako druge općine koje imaju hidroakumulacije, primjerice Jajce, grad Mostar i Čapljina ne traže tu naknadu. Naravno da neće, jer su iz iste političke opcije i ''ne smiju'' to tražiti.

''Upravo iz tih dobivenih sredstava općina Prozor-Rama intenzivno radi na infrastrukturnim projektima od kojih su mnogi bili obveza elektroprivreda nakon izgradnje hidroakumulacija. Grade se i drugi važni projekti za općinu Prozor-Rama, ali i oni projekti koji se već tri godine opstruiraju kao što je Dom za starije i nemoćne „Rama“ Šćit. Imenovanjem za gvardijana fra Andrije Jozića započinju opstrukcije za otvaranje Doma, iako je mogao biti u funkciji već više od tri godine. S obzirom na političku podršku na zadnjim izborima Draganu Čoviću predsjedniku HDZ-a BiH, jasno je već i vrapcima na grani odakle dolaze opstrukcije i zašto'', zaključio je Ivančević.

Kopirati
Drag cursor here to close