DERK

Nakon Aluminija: Elektroenergetski sustav u BiH nije ugrožen

To su potvrdili iz DERK-a, a kako su naglasili, osigurana je uredna opskrba svih kupaca, odnosno korisnika elektroprijenosnog sustava,
Gospodarstvo / Industrija | 21. 07. 2019. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju (DERK) raspolažu informacijama da sigurnost rada elektroenergetskog sistema nakon isključenja „Aluminija“ s prijenosne mreže, kao jednog od najvećih potrošača, nije ugrožena.

To su potvrdili iz DERK-a, a kako su naglasili, osigurana je uredna opskrba svih kupaca, odnosno korisnika elektroprijenosnog sustava, kao i plasman energije iz proizvodnih objekata koji su priključeni na prijenosnu mrežu, prenosi Avaz..

''Prekogranična trgovina električnom energijom odvija se bez poremećaja, uvažavajući da su prekogranični vodovi pogonski spremni, a njihovi kapaciteti uveliko prevazilaze zahtjeve koji se postavljaju pred članice Europske unije i Energetske zajednice'', kazali su iz DERK-a za Avaz.

Radnicima to nije briga

O eventualnim posljedicama po elektroenergetski sustav nakon isključenja njihovog poduzeća, radnici „Aluminija“ ne žele razmišljati.

Oni se, kako piše Avau, bave svojim problemima te su uz odluku da, definitivno, napuštaju Krizno vijeće, na vanrednoj sjednici Skupštine sindikata donijeli niz zaključaka.

''Tražimo uplatu doprinosa za PIO/MIO, reprogramiranje kredita, kao i isplatu otpremnina. Budući da je potpuna nepoznanica na koji će način biti zbrinuti radnici, kako se to iznosi, jer ovdje se „gura“ nekih 230 radnika, a nas je 900, tražimo konkretne poteze Vlade FBiH u vezi s tim'', kazao je Stjepan Bevanda, potpredsjednik Skupštine.

Smanjen prihod

Izostankom potrošnje „Aluminija“ smanjuje se količina energije koja se preuzima s prijenosne mreže, a time, posljedično, i prihod koji ostvaruju NOS BiH i „Elektroprijenos BiH“.

''U tom smislu DERK će s posebnom pažnjom pratiti poslovanje reguliranih kompanija i po potrebi poduzeti odgovarajuće mjere'',  naveli su iz DERK-a.

 
Kopirati
Drag cursor here to close