Europa i BiH

Energetska kriza nikad ozbiljnija: Struja, ipak, poskupljuje

Obustava proizvodnje u nuklearnim elektranama, nestašica prirodnog plina i opadanje proizvodnje energije vjetra doveli su do rekordnih cijena struje. I u Bosni i Hercegovini najavljena su poskupljenja za gospodarstvo od siječnja.
Gospodarstvo / Industrija | 27. 12. 2021. u 07:34 Bljesak.info
Rekordne cijene gasa i struje u Evropi

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jasno je da će zima u Europi, bez obzira na temperaturni minus, biti jako hladna. Energetska kriza čini se - nikad ozbiljnija. Rekordne cijene plina i struje u Europi, poskupljenja iz sata u sat, mogućnost restrikcija za industrijski sektor. Bosna i Hercegovina tih problema nema, ali struja, ipak, poskupljuje, prenosi BHRT.

Francuska je početkom tjedna, s već utvrđenom burzovnom cijenom od rekordnih 452 eura po megavat satu, morala izdvojiti gotovo 130 milijuna za stabilno snabdijevanje strujom. I to samo za jedan dan. Francuzi, koji se s 56 nuklearnih elektrana moraju ponovo okretati mazutu za proizvodnju električne energije, imaju spremnu odredbu o sporazumnom prekidu isporuke velikim industrijskim potrošačima u najfrekventnijim satima. Kriza je i drugim europskim zemljama. Šta se dogodilo?

"Sve isporuke iz Sjedinjenih Američkih Država i ostalih izvoznih zemalja otišle su prema Aziji, gdje su cijene još više nego u Europi, a Rusija je obustavila, odnosno nije obustavila nego je smanjila dobavu plina u Europu i zbog toga je sve prešlo na druge moguće energetske izvore poput termoelektrani na ugalj koje inače imaju skupu proizvodnju zbog 'kupona' za emisije ugljen monoksid", objašnjava Janez Kopač iz Europske energetske zajednice.

Mora doći do poskupljenja cijena

Obustava proizvodnje u nuklearnim elektranama, nestašica prirodnog plina i opadanje proizvodnje energije vjetra doveli su do rekordnih cijena struje. I u Bosni i Hercegovini najavljena su poskupljenja za gospodarstvo od siječnja.

U Republici Srpskoj, industrijska struja poskupljuje od 25 do 27 posto. U Federaciji BiH počeli su stizati novi ugovori s Elektroprivredom. Gospodarstvenici tvrde - predviđena poskupljenja su i do 300 posto.

Resorni ministri odgovaraju - rast cijena je neminovna, diktira ih svjetsko tržište. U Federaciji BiH spremaju se dopune zakona koje bi mogle riješiti problem, tvrde nadležni.

"Najavili smo da mora doći do povećanja cijena električne energije i za gospodarstvo, zato što su porasli i to čak izuzetno su porasli troškovi proizvodnje", objašnjava Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske

"Vlada Federacije BiH će isti dan nakon što se usvoji zakon, korekcija zakona pred Domom naroda, usvojiti tu odluku. Ona bi glasila da se u razdoblju od jedne godine limitira cijena i povećanje cijene električne energije u odnosu na prosječnu cijenu u 2021. godini. Koliki će biti rast, u narednih nekoliko dana ćemo donijeti odluku", govori Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva Federacije BiH

Neminovno je poskupljuje i svega ostalog

Udruženje poslodavaca Federacije BiH pozvalo je gospodarstvenike da ugovore ne potpisuju, a prihvatljiv im je rast cijena struje do 20 posto. Kažu, u suprotnom propadaju.

"Naša faktura za električnu energiju je otprilike 280 do 300 tisuća maraka na mjesečnoj razini. A, povećanje od 300 posto bi značilo da plaćamo preko 800 tisuća, znači blizu milijuna je to cifra", objašnjava Zlatan Šehić, ravnatelj Željezare Ilijaš

Mora li to baš tako - mišljenja stručnjaka su podijeljena. Dok jedni smatraju da je struja za domaćinstva u Bosni iii Hercegovini nerealno niska, niža od proizvodne, i da zarad socijalnog mira stradaju industrijski potrošači, drugi tvrde da europski trendovi na nas ne utiču, te da za poskupljenja nema osnova.

"Ono što se događa u zemlji je da su sve elektroprivrede najavile poskupljenja električne energije pravdajući se time da je električna energija na drugim tržištima daleko skuplja. To bi vam isto bilo kao kad bi u Rusiji sad građanima i gospodarstvu povećali cijenu plina pet puta jer toliko mogu da dobiju u izvozu. Prema tome, argument je potpuno pogrešan"., govori Damir Miljević, Centar za održivu energetsku tranziciju RESET.

Bio pogrešan ili ne, industrijska struja od naredne godine bit će skuplja. Teret za sada ne pada na domaćinstva, računi će im biti isti. Ipak, kada poskupi struja gopspodartvu, neminovno je poskupljuje i svega ostalog - počevši od osnovnih životnih namirnica.

Kopirati
Drag cursor here to close