Bravo

Domaća firma ruši predrasude - većinu zaposlenih čine osobe sa invaliditetom

Sama firma, kako ističe njen direktor osnovana je 2014. godine sa zadatkom profesionalne rehabilitacije.
Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 10. 2023. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez obzira na to što žive sa oštećenjem sluha, zaposleni u firmi, koja je priliku dala osobama s invaliditetom, dokaz su da volja, snaga i upornost ruše predrasude i da su put do uspjeha. Podršku imaju i od Fonda za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, prenosi BHRT.

Široku lepezu usluga, od digitalnog tiska promotivnog materijala, laserskog graviranja, dubinskog čišćenja, ili molersko - farbarskih radova - usluge su koje nudi sarajevska firma gdje većinu zaposlenih čine osobe sa invaliditetom. Sama firma, kako ističe njen direktor osnovana je 2014. godine sa zadatkom profesionalne rehabilitacije.

"Mi imamo 27 uposlenika sa invaliditetom, većinom su to osobe sa oštećenim sluhom. U našem timu rade i osobe koje nemaju invaliditet. Oni predstavljaju podršku kolegama sa oštećenim sluhom u komunikaciji sa klijentima", naglašava direktor firme Neriman Sokolović.

"Da pružimo priliku gluhim osobama da pokažu ono što znaju i što mogu, a suradnjom gluhih i osoba koje nemaju neki invaliditet ova firma ruši predrasude", kaže Alma Mujanović, zaposlena u ovoj firmi.

Video: Pozitivan primjer firme koja je priliku dala osobama s invaliditetom

A da je suradnja sa gluhima dobra, te da je profesionalan pristup poslu najvažniji pri odabiru kandidata dokazuje nam i 19-ogodišnja Esmira koja se administrativnom timu ove firme pridružila nedavno.

"Ovo je moj prvi posao, a ono što me ponukalo da se bavim ovim jeste zapravo radni tim - znam ih dosta i otvorila mi se prilika da dođem ovdje i doprinesem koliko-toliko ovoj firmi", ističe Esmira Gazić.

Osim zadovoljnog kupca, cilj firme je i da invalidna lica budu uključena u kompletan radni proces. Kako kaže i njihov moto - sposobnost je jača od invaliditeta, a ovaj tim, kako su i sami rekli jeste unapređenje znanja i vještina kako bi bili konkurentni na tržištu rada.

Kopirati
Drag cursor here to close