OSCE

U Širokom Brijegu promovirane smjernice za komunikaciju s osobama s invaliditetom

Ioannis Piliouris, šef OSCE-ovog Terenskog ureda u Mostaru, pohvalio je kontinuirane napore i partnerstvo svih okupljenih sa Misijom u rješavanju problema sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u svakodnevnom životu.
Vijesti / Flash | 04. 09. 2023. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Institucija ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine danas su u Širokom Brijegu organizirali promociju Smjernica za unaprjeđenje svakodnevne komunikacije s osobama s invaliditetom.

Te Smjernice, koje je 2022. godine objavila Institucija ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine (Institucija ombudsmana), imaju za cilj da unaprijede svakodnevnu komunikaciju javnih institucija i tijela, poslovnih subjekata, pravnih osoba, te osoba koje doprinose integraciji osoba sa invaliditetom u društvo, sa osobama sa invaliditetom, objavili su iz OSCE-a u BiH.

Kontinuirani napori

Predstavnici Institucije ombudsmana, Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK), organizacija civilnog društva koje okupljaju osobe sa invaliditetom i promoviraju njihova prava, kao i izvršnih, zakonodavnih i pravosudnih tijela u ZHK-u su imali priliku da razmijene mišljenja i dogovore se o predstojećim aktivnostima.

Ioannis Piliouris, šef OSCE-ovog Terenskog ureda u Mostaru, pohvalio je kontinuirane napore i partnerstvo svih okupljenih sa Misijom u rješavanju problema s kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u svakodnevnom životu i u zastupanju stava o potrebi unaprjeđenja njihovog pristupa pravima.

''To uključuje pitanja koja se odnose na uklanjanje arhitektonskih barijera, uključivanje civilnog sektora u proces izrade relevantnog zakonodavstva, uspjeh Misije u zastupanju stava o potrebi prilagođavanja zvaničnih internetskih stranica za korištenje od strane slabovidnih osoba, kao i razmjenu dobrih primjera iz prakse sa organizacijom Los Rosales Mostar, što je vodilo ka otvaranju kafića 'Kutak sreće' u Širokom Brijegu, koji sada zapošljava deset mladih osoba sa invaliditetom", kazao je Piliouris.

Putokaz svima

Komunikacija je pitanje ljudskih prava koje obuhvata pravo na primanje i širenje informacija. Stoga je sloboda izražavanja jedan od ključnih preduvjeta za ostvarenje drugih ljudskih prava.

Nives Jukić, ombudsmanka za ljudska prava BiH, objasnila je da te smjernice predstavljaju njihov doprinos unapređenju položaja osoba s invaliditetom, jer su one putokaz svim javnim tijelima i poduzećima o načinu komuniciranja s osobama s invaliditetom.

''Nažalost, u Bosni i Hercegovini, osobe s invaliditetom se u svakodnevnom životu susreću s mnogobrojnim barijerama, od arhitektonskih do komunikacijskih, zbog čega su izložene različitim oblicima diskriminacije, a trebale bi imati jednaka prava i mogućnosti potpunog sudjelovanja u svim područjima života'', Jukić.

Pružajući opširan osvrt na različite kategorije i vrste invaliditeta, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom ZHK Zora Mikulić objasnila je potrebu za iniciranjem unaprjeđenja u budućnosti.

''Očekujemo od današnjeg sastanka nove ideje i smjernice za budući rad, kao na primjer, uspostavljanje povjerenstva za zapošljavanje osoba s invaliditetom i uvođenje znakovnog jezika na županijskom nivou'', zaključila je.

Važno je podizati svijest o najboljim relevantnim primjerima iz prakse u borbi protiv diskriminacije i pozivati na kreiranje adekvatnih politika djelovanja, programa i strategija na svim nivoima.

Misija će nastaviti da pruža podršku naporima svih aktera i organizacija koje se bore za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close