Podcast "Imam ideju" #48

VIDEO I "Čekali smo devet godina da nam se odobri kupovina parcele za tvornicu"

U podcastu "Imam ideju" ugostili smo gospodina Davorina Dodiga, jednog od najiskusnijih hercegovačkih poduzetnika. Još davne 1990. godine utemeljio je trgovačku tvrtku Dugatehna d.o.o. koja je vremenom postala i uspješnim proizvođačem boja i lakova.
Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 10. 2023. u 20:25 Miljenko Buhač | Bljesak.info
Dodig: U poslu je nužno biti pošten, pouzdan i odgovoran

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Davorin Dodig rođen je u Gradnićima, općina Čitluk, a nakon školovanja u Mostaru započeo je svoju karijeru u nekadašnjim državnim kompanijama, da bi 1990. osnovao vlastitu tvrtku Duga-tehna d.o.o. koja se u početku bavila trgovinom.

"Firma je počela raditi u jednom malom prostoru, a išli smo korak po korak, širili se i rasli. Vodilja nam je od početka bila da moramo raditi ljudski, pošteno i kvalitetno. Toga se i dan danas držimo", kaže naš gost na početku razgovora.

Objašnjava potom kako su se odvijale naredne faze razvitka tvrtke, s posebnim naglaskom na suradnju s talijanskom kompanijom San Marco, s kojom su 2007. zajednički podigli novu tvornicu, kao nastavak ranije započetog.

"Moja želja oduvijek je bila proizvodnja, ali to nije bilo lako postići. Ali, dobar odnos s dobavljačima i kupcima, izgrađeno povjerenje s poslovnim partnerom iz Italije, omogućilo nam je da 1999. započnemo s proizvodnjom", govori Dodig.

Oni danas izvoze više od 90 posto proizvodnje, što je prije svega zasluga visoke kvalitete proizvoda.

Duga-tehna je specifična i kao obiteljski biznis u kojem su nasljednici uspješno zakoračili i vremenom praktično preuzeli upravljanje, s velikim uspjehom.

Nadalje, govorimo i o tome kako se godinama nositi s izazovima modernih tehnologija u branši, kako je nastao vlastiti razvojni laboratorij i kako stručni kadar održavaju dugoročno stabilnim.

Neizostavna je u ovakvim razgovorima i tema potpore koju vlasti pružaju poduzetnicima, napose onima koji pokušavaju zaposliti što više ljudi, podizati proizvodne pogone i slično.

Naš gost o tome govori iz pozicije ogromnog vlastitog iskustva, ali bez namjere da docira ili dijeli neke etikete, no njegova zapažanja vrlo su ilustrativna, precizna i dobro ''adresirana''.

Čut ćete u ovom razgovoru čitav niz zrelih razmišljanja iskusnog poduzetnika o aktualnim temama kao što su nedostatak stručne snage, poželjni sustav obrazovanja novih generacija, rasterećenje poslodavaca po pitanju fiskalnih i drugih nameta, podizanju minimalne plaće kao mogućeg stimulansa i motiva da ljudi ne odlaze masovno iz zemlje i slično.

Dosad izdvojeno u uvodnom tekstu samo je mali dio ovog raznovrsnog razgovora s čovjekom od ogromnog iskustva. Ukoliko ovaj podcast pogledate i poslušate u cjelini, bit ćete više nego zadovoljni.

Kopirati
Drag cursor here to close