Podcast "Imam ideju" #42

Smailbegović: Vlasti još ne podržavaju naš prijedlog o povećanju plaća za 400 KM

"Naš prijedlog ostavlja mogućnost podizanja plaće do 400 maraka, da se na taj dio ne plate doprinosi ili plate vrlo simbolično, predložili smo 11 posto. Naš prijedlog nikoga ne ugrožava, fondovi ne bi izgubili ništa...".
Gospodarstvo / Flash | 15. 06. 2023. u 18:10 Miljenko Buhač | Bljesak.info
Adnan Smailbegović: Naš prijedlog za povećanje plaća do 400 KM ne ugrožava proračune

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U podcastu "Imam ideju" ugostili smo gospodina Adnana Smailbegovića, predsjednika Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Nakon dugogodišnjeg menadžerskog iskustva u Prevent grupaciji, osniva kompaniju Wood Team, a na dužnost predsjednika Udruženja poslodavaca FBiH prošle je godine izabran po drugi put.

"U Preventu sam stvarno dugo radio, otprilike 21 godinu, od samog osnivanja pa do trenutka kad je Prevent bio najveća firma u BiH sa 5000-6000 zaposlenih i onda sam osnovao svoju firmu", kaže naš sugovornik na početku razgovora.

Napomenuo je da je Prevent bila tvrtka koja je naglasak imala na zapošljavanje ljudi, a danas u svome sastavu imaju 15-ak različitih firmi i vrlo je značajna za ukupnu ekonomiju zemlje.

Ocijenio je da gospodarstvo u BiH u ovom trenutku ima dobre trendove i pokazatelje, ali se sve više javlja problem nedostatka radne snage, kao i sporost vlasti da stvaraju bolju ekonomsku klimu i rasterete realni sektor, prije svega kroz tzv. reformske zakone.

"Udruženje poslodavaca Federacije obilježilo je 20 godina postojanja. Jedino je transparentno udruženje, rekao bi, trećina zaposlenih Federaciji radi u našim članicama. Pokušavamo da surađujemo sa sindikatima i s vlastima na svim razinama, pokušavamo popraviti poslovni ambijent", kaže gospodin Smailbegović.

@bljesak.info TREBA LI MIJENJATI STARI ZAKON O POSREDOVANJU U ZAPOŠLJAVANJU? #posao #zaposljavanje #rad #birozanezaposlene ♬ original sound - Bljesak

Ona napominje kako je zasluga za stanje u ekonomiji prije svega na strani realnog sektora, koji je žilav i otporan i pokazuje da se može nositi s izazovima.

Kad je u pitanju prijedlog UP FBiH za privremeno rješenje s kraja prošle godine, da se omogući rast plaća do 400 KM, oslobađanjem od plaćanja doprinosa, naš sugovornik kaže kako još nije kasno da se on usvoji i polinje primjenjivati, ali evidentna je sporost nadležnih.

"Naš prijedlog ostavlja mogućnost podizanja plaće do 400 maraka, da se na taj dio ne plate doprinosi ili plate vrlo simbolično, predložili smo 11 posto. Naš prijedlog nikoga ne ugrožava, fondovi ne bi izgubili ništa i ja iskreno ne razumijem zašto taj zakon još ne ide u proceduru", kaže gospodin Smailbegović.

Kako biste iz prve ruke i, slobodno kažimo, od najkompetentnije osobe razumjeli smisao i značaj reformskih zakona, poslušajte pažljivo ovaj podcast.

Saznat ćete najvažnije informacije o sljedećim važnim zakonima i prijedlozima mjera za rasterećenje poslodavaca i provođenje ekonomskih reformi:

- Zakonu o doprinosima

- Zakonu o porezu na dohodak

- Zakonu o porezu na dobit

- Zakonu o posredovanju u zapošljavanju

Čut ćete također odnos vlasti prema ranijim prijedlozima Udruženja poslodavaca u vezi s izmjenama Zakona o PDV-u te da se privremeno suspendira naplata trošarina, za vrijeme pandemijske krize, kao o tome i zašto je to nadležnima (bilo) neprihvatljivo.

S obzirom da gospodin Smailbegović ima višegodišnje poduzetničko i menadžersko iskustvo, razgovarali smo i o nizu drugih, važnih tema - nedostatku kvalificirane radne snage, sustavu obrazovanja u modernim uvjetima poslovanja, odlasku radno sposobnog stanovništva i još nekim pitanjima važnim za ekonomiju i društvo u cjelini.

Predlažemo da poslušate podcast u cijelosti!

Kopirati
Drag cursor here to close