Energoinvest

Dobavljač plina za FBiH u arbitražnom procesu teškom 21,1 milijun dolara

"FGSZ je s bosanskohercegovačke strane zaključio ugovor o transportu prirodnog plina s Energoinvestom i BH Gasom, zbog kojeg smo u procesu pokretanja arbitraže", rečeno je Al Jazeeri.
Gospodarstvo / Tvrtke | 19. 12. 2021. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarska kompanija za nabavu i distribuciju plina - FGSZ - priprema arbitražni spor težak 21,1 milijun dolara, ne uključujući troškove arbitraže, protiv Energoinvesta, koji je ovlašteni dobavljač plina za Federaciju BiH i BH Gasa, kompanije koja vrši transport plina za potrebe tog entiteta u Bosni i Hercegovini.

Kompanija FGSZ-a je potvrdila da su otpočeli proces pokretanja arbitražnog spora protiv dvije bh. kompanije.

"FGSZ je s bosanskohercegovačke strane zaključio ugovor o transportu prirodnog plina s Energoinvestom i BH Gasom, zbog kojeg smo u procesu pokretanja arbitraže", rečeno je Al Jazeeri.

Naime, bosanskohercegovački Energoinvest prestao je nabavljati ruski plin preko mađarskog FGSZ-a nešto više od dvije godine prije isteka ugovora krajem 2023. godine, i sklopio ugovor s ruskom državnom kompanijom Gazprom Export.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević u intervjuu za Radio Slobodna Europa na proljeće je izjavila da su pristali na novi zahtjev ruskog isporučitelja jer je Gazprom obustavio isporuku plina za Bosnu i Hercegovinu preko ukrajinsko-mađarskog plinovoda i transport prebacio na Turski tok, a uz sve "ovaj, Turski tok, je čak i povoljniji"..

"Takav dokument ne postoji", kaže Al Jazeeri Almir Bečarević, ekspert za plin, dodajući da je Gazprom i sedam mjeseci poslije nastavio transportirati plin za sve kupce preko Mađarske, osim za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Ranija uprava BH Gasa podnijela je početkom travnja ove godine krivične prijave Federalnoj upravi policije protiv odgovornih ljudi u Energoinvestu. Krivična prijava je podnesena zbog, kako je navedeno u tadašnjem priopćenju BH Gasa, "samoinicijativne odluke Energoinvesta" o promjeni transportnog puta plina putem Turskog toka.

Kopirati
Drag cursor here to close