Bljesak podcast 'Imam ideju'

Zovko: Mladi ljudi, ako žele uspjeh, moraju biti buntovnici

Gost trećeg izdanja podcasta "Imam ideju" portala Bljesak.info je poduzetnik Sandro Zovko, direktor tvrtke ZGI d.o.o.
Gospodarstvo / Tvrtke | 14. 04. 2022. u 10:01 Bljesak.info
BLJESAK PODCAST | IMAM IDEJU #3 Sandro Zovko, direktor tvrtke ZGI d.o.o.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gost trećeg izdanja podcasta "Imam ideju" portala Bljesak.info je poduzetnik Sandro Zovko, direktor tvrtke ZGI d.o.o.

Gospodin Zovko je vrstan menadžer i poduzetnik koji vodi obiteljsku kompaniju s više od 70 uposlenih, u pravilu vrhunski obrazovanih i dokazanih stručnjaka.

U razgovoru s voditeljem podcasta Miljenkom Buhačem naš gost nadahnuto govori o nizu tema koje su poučne i poticajne za one koji se žele otisnuti u poduzetničke vode, ali također diskutira i o nekim svakodnevnim, krajnje esencijalnim temama, važnim za život suvremenog čovjeka.

"Naša je firma osnovana 1995. godine u Mostaru i nju je osnovao moj otac. Njegova je ideja bila da se bavi zaštitom okoliša i zaštitom na radu, što možda u tom trenutku i nije bila ideja adekvatna za to  vrijeme, poratno razdoblje u BiH. Međutim, kad imate viziju, bez obzira što možda nije dobro vrijeme za nju, ako ste dovoljno uporni onda dođete u situaciju kao mi danas, kad brojimo 71 uposlenika, u dvije države. Od toga je preko 50 inženjera različitih struka, dva doktora znanosti".

Poduzeće ZGI posluje i u Hrvatskoj, u Zagrebu, već tri godine, ističe Sandro Zovko, a upošljavaju u dvije države ljude iz 21 različitog mjesta.

Zašto se opredijeliti za poduzetništvo?

"To je neki poseban 'drajv' kojeg imaš ili nemaš u životu. Nakon što sam se vratio u Mostar s Elektrotehničkog fakulteta u Splitu, možda je u tom trenutku bila pomalo luda ideja da se vratite u firmu koja ima jednog uposlenog, a imao sam ponudu da se kao mlad inženjer elektrotehnike priključim jednoj velikoj inženjerskoj firmi. Odlučio sam se da idem ovim putem i cijeli život sam nastojao intuitivno donositi ključne odluke i jako sam sretan zbog toga. Poduzetništvo je prostor u kojem kreiraš svoje okruženje, to je stvarno jedan veliki blagoslov".

O tome kako se i zašto odlučio proširiti posao i na Republiku Hrvatsku kaže:

"Moram priznati da mi je odlazak u Republiku Hrvatsku bio jako veliki izazov. Ima jako puno sličnosti, ali postoje kulturološke razlike, koje su veliki izazov. Ali, mogu reći da mi je drago što sam otišao iz zone komfora, u neko novo društvo, da stvorimo nova partnerstva, nove klijente. Mislim da nas je to dugoročno učinilo jako dobrim".

Cjeloživotno obrazovanje je ključno

O važnosti permanentnog obrazovanja i praćenja svega što je novo unutar neke struke, gospodin Zovko kaže kako je to nužno jer se svijet stalno mijenja, ne možemo zaostajati za promjenama o kojima ovisimo.

"Osobno pobornik sam cjeloživotnog obrazovanja. Kad vidite, jako brzo, efekte ljudi koji se stalno obrazuju, njihovu transformaciju, onda je evidentno da je to jedini put kojim možete ići".

Što si spremniji, obrazovaniji i što više pratiš moderne trendove, veće su ti šanse za uspjeh, kazat će mnogi. Gospodin Zovko, osvrćući se na razornu krizu dvogodišnje pandemije, naglašava kako svaku krizu treba doživljavati kao šansu za iskorak.

"Ova kriza koju smo imali, pandemijska, stvarno je bila izazovna, ne samo za firme, nego za svakog pojedinca. Mislim da je korona poslužila i da se preispitaju vrijednosti o kojima mi pričamo. Kad imate situaciju koja je egzistencijalna, niste sigurni što to sutra nosi. Cijeloga ću života pamtiti kad je proglašen lockdown, 17.3.2020., tada je bilo potrebno da dokažemo kako sve vrijednosti koje propagiramo doista i živimo. Mislim da smo uspjeli u svemu tome, jer ne samo da nismo otpuštali, nego smo i primili određen broj ljudi. Dio njih je došao u našu firmu i zbog toga što njihovi poslodavci nisu adekvatno odgovorili novim izazovima".

O važnosti poduzetništva

Gospodin Sandro Zovko je i potpredsjednik Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

"Vezano za Asocijaciju i generalno udruge poduzetnika, doista vjerujem u udruživanje. MIslim da poduzetnici, kada se udruže, mogu puno učiniti, mogu neke inicijative pokrenuti. Bilo nam je izazovno to pandemijsko razdoblje, nastojali smo biti blizu naših članica, čuti o problemima koje imaju, pokušati im pomoći. Istovremeno, imali smo adekvatan i proaktivan dijalog s predstavnicima vlasti. Tako da mislim da smo odgovorili tom izazovu na pravi način, jer smo bili glas tih poduzetnika iz Hercegovine".

"Uvijek se može više, ali kad odete u kontekst tog vremena, mislim da se odradilo koliko se moglo u datom trenutku. Naravno, uvijek može bolje i više, ali vjerujte da je trenutak kad cijeli svijet odlazi u lockdown nešto za što vas nitko ne može pripremiti u životu. Potrebno je u tom trenutku sačuvati mir i donijeti racionalne odluke".

U nastavku ovog zanimljivog razgovora gospodin Zovko promišlja o uvjetima, odnosno poslovnom okružju u Mostaru i Hercegovini, o konkurentskim prednostima Mostara.

Također govori i o šansama Mostara nakon izgradnje prometne infrastrukture koja je u tijeku, nekim objektivnim problemima koje je donijelo nefunkcioniranje administracije u Gradu Mostaru, ali ujedno vidi i svijetlu stranu Mostara već u ovome trenutku.

Oni koji se eventualno žele i sami baviti poduzetništvom, posebice u oblasti visoke tehnologije, mogu u završnom dijelu razgovora čuti i niz savjeta i promišljanja o tome kako se pozicionirati u uvjetima koje pruža Mostar i BiH u cjelini...

 

Kopirati
Drag cursor here to close