Upitnici

Aluminij: Sve vodi ka kraju

Ugovor je potpisan 6. travnja i važio je dva mjeseca, točnije do 6. lipnja, pokazuju dokumenti. Prema ugovoru o poslovnoj suradnji, Izraelci su se za početak obvezali da će zaposliti 80 radnika, i to u roku od 60 dana od potpisa ugovora.
Gospodarstvo / Tvrtke | 11. 06. 2020. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sve vodi ka kraju Aluminija'', piše Dnevni avaz navodeći kako je ugovor koji je Uprava Aluminija o zakupu pogona ove mostarske kompanije potpisala s izraelsko-kineskim konzorcijem, Abraham Group na čelu, istekao je 6. lipnja.

Sada je upitno hoće li i kada biti potpisan novi i hoće li uopće doći do produženja ugovora i najavljenog pokretanja proizvodnje u kompaniji koja je u dubiozi većoj od 300 milijuna maraka.



Prema informacijama Avaza, Izraelci koji stoje iza Abraham grupacije su zainteresirani da se ugovor produži, ali je pitanje koliko je on ispoštovan i što će odlučiti Vlada FBiH, odnosno Skupština Aluminij, koja treba dati suglasnost na ovaj zahtjev.

''Abraham grupa i njezini partneri će započeti primjenjivati strateški plan, kako je navedeno u ugovoru između stranaka, a sve kako bi se osigurao početak rada Aluminija'', obznanio je kinesko-izraelski konzorcij 7. travnja, dan nakon potpisivanja ugovora.

Ugovor je potpisan 6. travnja i važio je dva mjeseca, točnije do 6. lipnja, pokazuju dokumenti. Prema ugovoru o poslovnoj suradnji, Izraelci su se za početak obvezali da će zaposliti 80 radnika, i to u roku od 60 dana od potpisa ugovora.

Nije zaposlen nitko

Najavljeno je i pokretanje proizvodnje u pogonu Ljevaonice u roku od 90 dana. Planiranih novih 90 radnika, kako je navedeno, zaposlit de potom u roku od 60 dana od dana pokretanja pogona Ljevaonice. Na koncu, kako je tada rečeno, zaposlit će još 50 radnika u roku od 12 mjeseci.

No, prema informacijama Avaza, ovaj konzorcij za dva mjeseca nije zaposlio nijednog radnika, čime nije ispoštovao ni potpisani ugovor.

Iz ove grupacije su to, tvrdi Avaz, pravdali pandemijom koronavirusa i proglašenjem stanja prirodne nesreće. No, prije potpisivanja ugovora bili su na sve upozoreni.

''Strane u ugovoru su bile upoznate sa stanjem nesreće, kao i s rokovima u trenutku potpisivanja ugovora. Ne može se smatrati da je došlo do promjene okolnosti ili utjecaja više sile nakon potpisivanja ugovora jer su o svemu bili obaviješteni'', stoji u odgovoru koji je u posjedu Avaza.

Plaće od 12.000 KM

Inače, Financijska policija FBiH dostavila je izvještaj o poslovanju Aluminija i Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije koji se odnosi na razdoblje do 1. siječnja 2014. do 10. srpnja 2019. godine.

Iako su se gubici godinama gomilali, Uprava firme isplaćivala je i dalje desetine milijuna KM na plaće uposlenih. U firmi gdje je plaća generalnom direktoru 2014. godine iznosila 12.000 KM ukupno je na plaće izdvojeno 30,4 milijuna KM.

No, zanimljivo je, piše Avaz, da je te godine gubitak bio 49,1 milijun KM. Na plaće je godinu kasnije potrošeno 30,6 milijuna, a 2018., kada je gubitak bio čak 70,4 milijuna KM, za plaće je otišlo 33,5 milijuna KM.

Umjesto umanjenja, troškovi na plaće su se samo povećavali. Prema podacima Financijske policije, plaća generalnog direktora 2014. godine iznosila je 12.167 KM, a izvršnim direktorima od 5.500 do 6.300 maraka. Godinu kasnije plaća je smanjena s 12.167 na 7.471 KM, a da bi 2017. i 2018. iznosila 10.266 KM. Izvršnim direktorima plaća se kretala od 5.500 do 6.300 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close