Ispunjavaju sve uvjete

Akova Grupa čuva i štiti okoliš

Klaonički otpad koji nastaje tijekom procesa proizvodnje se transportira zatvorenim sistemom cijevi do postrojenja kafilerije gdje se prerađuje u kontroliranim uvjetima u skladu sa principima HACCP-a.
Gospodarstvo / Tvrtke | 30. 09. 2022. u 16:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Akova Grupa je društveno odgovorna kompanija koja posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša. Kao najveći proizvođač proizvoda od pilećeg mesa na domaćem tržištu, jedina u Bosni i Hercegovini posjeduje sistem za prečišćavanje vode i kafileriju koji ispunjavaju sve zdravstveno-higijenske i ekološke standarde zakonodavstva Europske unije. Kafilerija omogućava obradu nastalog klaoničkog otpada u prerađeni protein animalnog porijekla i topljenu mast.

Klaonički otpad koji nastaje tijekom procesa proizvodnje se transportira zatvorenim sistemom cijevi do postrojenja kafilerije gdje se prerađuje u kontroliranim uvjetima u skladu sa principima HACCP-a. Dobiveni proizvod Protein animalnog porijekla i topljena mast se koriste kao sirovina za proizvodnju hrane za kućne ljubimce. Pored toga, topljena mast se koristi u proizvodnji biodizela ili energenata.

Akova Grupa posjeduje i vlastiti sistem za prečišćavanje otpadnih voda koje nastaju tokom proizvodnje. Sva otpadna voda se cijevima odvodi do Redox sistema, gdje se obavlja fizičko i biološko prečišćavanje vode. Ovako prečišćena voda bez patogenih mikroorganizama i nečistoća se sigurno ispušta u rijeku.

''Kao društveno-odgovornoj kompaniji od velikog značaja nam je očuvanje i zaštita okoliša i tome pridajemo veliku pažnju. Posjedujemo certifikat ISO 14001:2015 Sistem upravljanja okolišem i ovim načinom zbrinjavanja klaoničkog otpada i prečišćavanja otpadnih voda sprječavamo zagađenje voda, zemljišta i zraka, jer se čitav proces obavlja u zatvorenim sistemima, bez mogućnosti negativnog utjecaja na okoliš. Klaonički otpad koji obrađujemo u našoj modernoj kafileriji pretvaramo u prerađeni protein i topljenu mast koje su jako tražene sirovine, pa pored plasmana na domaće tržište, proizvode plasiramo i u zemlje regije i Turskoj''.

''Posvećeni smo kontroliranoj proizvodnji ''od jajeta do trpeze'' i vodimo brigu da na tom putu ostvarimo sve zahtjeve koji se tiču potrošnje energetskih i materijalnih dobara i da spriječimo bilo kakvo onečišćenje okoliša'', izjavila je Emina Džafić Krpan, Marketing Direktor Akova Grupe.

Akova Grupa je domaća kompanija koja mnogo polaže na kvalitet i najviše svjetske standarde. U Bosni i Hercegovini posluje više od 20 godina i najveći je proizvođač proizvoda od pilećeg mesa na domaćem tržištu. Uz provođenje dobre higijenske i proizvođačke prakse, HACCP i HALAL certifikatima kompanija OVAKO zaokružuje cjelokupni sistem kontrole od farme do stola.

Kopirati
Drag cursor here to close