RTV HB preko EP HZ HB

Stigao vam je upitnik uz račun za struju? Mnogi se čude!

Gospodarstvo / Tvrtke | 13. 07. 2021. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani koji su u sustavu opskrbe Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne ovih dana su uz račun za struju dobili i upitnik u kojem se traži njihova suglasnost za sufinanciranje Radiotelevizije Herceg-Bosne u iznosu od 1 KM mjesečno.

Zastupnik Socijaldemokratske partije u Zastupničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić zatražio je informaciju radi li se ovdje o zloporabi institucija i tko je uopće dao suglasnost za jedan ovakav potez.

Najavljeno prikupljanje jedne konvertibilne marke po domaćinstvu koje je u sustavu opskrbe Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, zastupnik u Federalnom parlamentu Damir Mašić smatra sumnjivim, te je od Zastupničkog doma zatražio obrazloženje radi li se o zloporabi institucije i tko je dao suglasnost za ovakav potez.

U Elektroprivredi HZHB odgovaraju da ništa nije sporno, uz sljedeći račun korisnici će dobiti upitnik žele li pomoći u sufinanciranju Radiotelevizije Herceg-Bosne i samo ukoliko pozitivno odgovore, dobit će fakturu od jedne marke mjesečno idućeg mjeseca.

Prijedlog za sufinanciranje je predstavljen na Hrvatskom narodnom saboru, ali oporbene hrvatske stranke također ne odobravaju način prikupljanja sredstava. Kako ističe Slaven Raguž iz Hrvatske republikanske stranke, ovo mu se čini kao javni popis birača HDZ-a.

Podsjetimo, predsjednik Hrvatskog Narodnog Sabora i HDZ BiH Dragan Čović se početkom lipnja u Mostaru založio i za financijsko, kadrovsko i programsko jačanje Radio-televizije Herceg Bosne.

"Dobio sam mnoštvo prijedloga s terena kako financijski ojačati RTV HB. Kroz jednu kvalitetnu suradnju s Elektroprivredom HZ HB ja mislim da se može osigurati po jedna marka od svakog potrošača za RTV HB i ja se nadam da će to zaživjeti već od 1. srpnja, kazao je Čović.

Tada je dodao kako Hrvati ne odustaju i od onog što je njihovo pravo na kanal na hrvatskom jeziku u okviru javnog RTV servisa BiH.

Slavica Karačić, direktorica RTV Herceg-Bosne, kazala je da će korisnici Elektroprivrede HZ HB moći izdvojiti 1 KM za ovu TV kuću.

"To je jedna lijepa priča koju smo zamislili kako bismo dali priliku svim našim gledateljima za aktivno sudjelovanje u radu RTV Herceg-Bosne. Potpisali smo sporazum s ovim javnim poduzećem iz jedinstvenog razloga, a to je da bi oni mogli staviti 1 KM kao izdvojenu stavku na svom računu koja naravno ne ulazi u prihod Elektroprivrede i koja nije ni oporeziva i koja je dobrovoljni prilog koji će moći, ukoliko žele, svi njihovi korisnici platiti na izdvojeni račun", kazala je te naglasila kako ne postoje sankcije za nekoga tko ne želi platiti 1 KM.

Za kraj napomenimo da signal RTVHB nije dostupan na svim područjima koja pokriva Elektroprivreda HZHB, ukoliko ne koristite plaćene usluge nekih kablovskih ili teleoperatera.

Foto: Snimio čitatelj / Hoćete li uplaćivati 1 KM za RTV HB?
Kopirati
Drag cursor here to close