Koliko poznajte svoj grad?

Znate li da su neke kuće u Mostaru kupaonice imale prije Londona?

EU Info centar u BiH organizirao je aktivnost pod nazivom ''Turista u svome gradu'' i omogućio svim zainteresiranim da, uz stručnu pomoć, saznaju nešto više o tradiciji i prirodnim ljepotama, kao i kulturnoj baštini grada u kojem žive.
Gospodarstvo / Turizam | 11. 08. 2021. u 10:00 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako nam se čini da poznajemo grad u kojem živimo i njegovo kulturno blago, ipak on ponekad krije pregršt zanimljivosti i neispričanih priča koje tek trebamo saznati. Svi oni koji su oduvijek željeli istražiti svoj grad, ali nikada nisu imala dovoljno vremena, ovo ljeto dobili su jedinstvenu priliku da saznaju kako je biti turista na jedan dan, i uz profesionalne turističke vodiče otkriti mjesto gdje žive na jedan drugačiji način.

Foto: Facebook / Koliko poznajte svoj grad?

EU Info centar u BiH ove godine organizirao je Kreativno ljeto u više mjesta širom BiH i aktivnošću pod nazivom ''Turista u svome gradu'' omogućio svim zainteresiranim da, uz stručnu pomoć, saznaju nešto više o tradiciji i prirodnim ljepotama, kao i kulturnoj baštini grada u kojem žive.

''Uvijek mislimo da u svom gradu sve već znamo, ali obično se tu kriju priče o nekom dijelu grada koje nikad nismo čuli, ili neka zanimljivost o poznatoj znamenitosti za koju do sada nismo znali. Ovo je bio jako dobar način kako da upoznamo svu ljepotu i kulturnu baštinu svoga grada'', kazali su za Bljesak.info iz EU info centra.

Turistički obilazak gradova u našoj zemlji prva je imala skupina turista/građana iz Mostara koja je tijekom jednodnevnog obilaska znamenitosti otkrila nove, zanimljive, činjenice o svom gradu.

Foto: Facebook / EU Info centar u BiH ove godine organizirao je Kreativno ljeto u više mjesta širom BiH

Obilazak je počeo u Franjevačkoj crkvi i samostanu gdje ih je dočekao fra Iko Skoko koji im je pokazao crkvu, samostan i knjižnicu koja je otvorena za sve i obiluje najrazličitijim sadržajima. Također, priredio im je mali kviz znanja te najmlađe turiste darivao svojom knjigom ''Franjevci u dijelima ive Andrića''.

Turisti u svom gradu popeli su se i na zvonik Franjevačke crkve odakle se pruža fantastičan panoramski pogled na Mostar.

''Mislila sam da mnogo znam o svom rodnom gradu, no fra Iko Skoko me razuvjerio. Nismo dovoljno svjesni naših europskih korijena i bogatstva koje baštinimo. Moramo raditi na edukaciji i očuvanju onoga što imamo, a katkad ga uzimamo zdravo za gotovo'', kazala je za Bljesak.info Josipa, jedna od sudionica ovog projekta.

Foto: Facebook / Obilazak je počeo u Franjevačkoj crkvi i samostanu

Obilazak nakon Franjevačke crkve nastavljen je pod pratnjom stručnog vodiča, koji je na zanimljiv način pričao o zanimljivostima grada te istaknuo vrijednost Mostara. Turisti/građani uživali su u pričama o nastanku grada, njegovih mostova i porijeklu rijeke Neretve.

''Nismo mogli ući u Hadži Kurtovu džamiju jer ove godine nije otvorena za turiste ali smo pod krošnjom u avliji, slušali kako je nastala i zašto je u narodu zovu 'tabačica'. Zanimljivo da je ovo jedina džamija u Svijetu kroz koju protječe rijeka, jedan ogranak rijeke Radobolje'', govori Zorana jedna od turista u svom gradu.

Obilazak grada nastavili su preko Starog mosta, slušali o povijesti i nastanku mosta te potom obišli Megmed-pašinu džamiju. Zanimljivo je da tu još uvijek stoji izložen tepih koji je Franz Joseph poklonio gradu nakon svoje prve posjete Mostaru.

Foto: Facebook / Obilazak grada nastavili su preko Starog mosta, slušali o povijesti i nastanku mosta

Svoje druženje skupina turista iz Mostara završila je u jednoj od sačuvanih stambenih kuća iz turskog doba - Bišćevića kući, zaštićenom spomeniku kulture sagrađenom 1635. godine. Ćošak isturen nad Neretvom na dva veoma visoka i smjelo postavljena kamena stuba, predstavlja ovu kuću kao najsmjelije komponirano djelo stambene arhitekture iz turskog razdoblja u Mostaru.

Tu su saznali kako se kako se ranije živjelo, kako su dočekivani gosti hladnom ili vrućom kavom, ovisno jesu li bili poželjni ili neželjeni.

''Fascinirala me je činjenica da su pojedine stare kuće imale tuševe i kupatila u ono doba kada je npr. u Londonu to bilo apstrakcija'', prepričava svoje dojmova jedna od turista /građana.

Foto: Facebook / Goste se dočekivalo hladnom ili vrućom kavom, ovisno jesu li bili poželjni ili ne

Turisti iz Mostara poručili su kako su Mostar i BiH uvijek bili dio Europe te da je potrebno sačuvati i njegovati raznolikost kulture, religije koju grad nosi, a posebno cijeniti lokalne ljude i njihovo veliko srce i dobrodošlicu za sve.

''Drago mi je da sam učestvovala i voljela bih opet, ovaj grad treba istraživati, bogat je istorijom i sadržajima'', istaknula je za Bljesak.info Zorana.

Nakon  Mostara građani Trebinja, Cazina i Zenice proveli su dan kao turisti u svom gradu i otkrili brojne ljepote koje ih okružuju. Do kraja ovog ljeta da na jedinstven način upoznaju svoje sredine imat će građani Sarajeva, Tuzle, Bijeljine i Banja Luke, a tijekom zime planiran je nastavak ovog projekta u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close