Potencijal i tradicija

Ostati, ne otići: Zvuk kamena privlači mlade u Hercegovini

Radilo se na izradi politika s ciljem kreiranja nastavnog plana i programa za zanimanja tesar i klesar, te organizaciju obuka i prekvalifikaciju za mlade nezaposlene osobe s ovog područja.
Gospodarstvo / Posao | 26. 07. 2021. u 10:42 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Hercegovina ima potencijal i tradiciju eksploatacije i obrade kamena, trenutačno se samo 15 posto domaćeg kamena prodaje na bosanskohercegovačkom tržištu, dok je onog iz uvoza 85 posto, što jasno govori o nepotrebnom deficitu u ovom materijalu.

Svjesni ovog potencijala koji ima Hercegovina, na području Zapadnohercegovačke županije u razdoblju od 2018. do 2019. realiziran je EU projekt 'Zvuk kamena – Partnerstvo za zapošljavanje u proizvodnji i preradi kamena', vrijedan više od 50.000 eura. Projekt je implementiralo udruženje LINK Mostar u suradnji s Općinom Grude, Srednjom strukovnom školom iz Posušja i Zavodom za zapošljavanje ove županije te privatnim sektorom kao i drugim nevladinim organizacijama.

Nastavni plan i program

''Cilj je bio upravo doprinijeti razvoju tržišta rada u sektoru kamena na području ove županije. Kroz projekat se radilo na otvaranju preduvjeta za rješavanje usuglašenosti ponude i potražnje na tržištu rada u sektoru kamena na ovom području te na stalnom povećavanju broja mladih za obuku i prekvalifikaciju  s ciljem zapošljavanja'', objašnjava za Bljesak.info Alisa Gekić, izvršna direktorica Udruženja LINK.

Svjesni činjenice da postoji nesporazum kada je u pitanju kreiranje nastavnih planova i programa koji nisu u skladu s potrebama tržišta rada, radilo se na izradi politika s ciljem kreiranja nastavnog plana i programa za zanimanja tesar i klesar, te organizaciju obuka i prekvalifikaciju za mlade nezaposlene osobe s ovog područja.

Ono što je također u okviru ovog projekta urađeno jeste izgradnja kapaciteta strukovne škole, odnosno njihovog konkretnog Centra za obuku. Kapaciteti ovog centra unaprjeđeni su kroz nabavku IT-opreme kao i specijalne opreme za strojnu obradu kamena čime su otvorene mogućnosti za praktičnu obuku za mlade u okviru Srednje strukovne škole u Posušju.

Obučeno 49 nezaposlenih osoba

Projektom Zvuk kamena obučeno je 49 nezaposlenih osoba za zanimanje klesar, a Centar za obuku i dalje egzistira u okviru srednje strukovne škole u Posušju.

Ovo partnerstvo predstavlja osnovni instrument realiziranja aktivne politike zapošljavanja i temelj za razvitak, zapošljavanje i socijalnu inkluziju na lokalnoj razini u sektoru kamena. Formirano je kao krovna institucija koja radi na analiziranju potreba gospodarskih subjekata te ponude radne snage, kako bi se definirale i implementirale aktivnosti za dalje usklađivanje.

''Sektor kamena smatra se kao deficitno zanimanje tako da je neophodno raditi na jačanju sinergije s obrazovnim sektorom na kreiranju i adaptiranju programa na prekvalifikaciji i dokvalifikaciji kako bi se mladim nezaposlenim osobama omogućilo dodatnu preobuku s ciljem pronalaska zaposlenja'', kazala je Gekić.

Više od 550 zaposlenih

Projekt „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini” kojeg je Europska unija financirala s 4 milijuna eura a provodila Međunarodna organizacija rada (MOR), imao je za cilj podržati razvoj partnerstava i povećati zaposlenost prekvalifikacijom nezaposlenih osoba na cijelom području Bosne i Hercegovine.

Projekt se počeo provoditi u ožujku 2016. godine kao dio EU Programa za lokalni razvoj i zapošljavanje. U razdoblju do travnja 2019. godine, podržan je razvoj 19 lokalnih partnerstava za zapošljavanje koja su svojim djelovanjem prekvalificirale više 1600 nezaposlenih osoba od kojih je više od 550 zaposleno.

Radi se primarno o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva uključujući žene, mlade, manjinske zajednice, povratnike, interno raseljene osobe i teško zaposlive osobe.

Sva partnerstva koja su podržana u okviru projekta, imaju po barem jednog predstavnika od pet ključnih lokalnih aktera koji uključuju općinu ili gradove, javne službe za zapošljavanje, poslodavce, obrazovne institucije i nevladine organizacije.

Formirano 40 novih biznisa

Partnerstvima je za provođenje njihovih aktivnosti, tj. za provođenje aktivnih mjera na tržištu rada, pružena financijska podrška u obliku grantova u prosječnim iznosima od 200.000,00 EUR u okviru prvog poziva, odnosno do 50.000,00 EUR u okviru drugog poziva, kao i tehničko-savjetodavna podrška od strane Međunarodne organizacije rada tijekom provođenja projekata.

Posebna pažnja je posvećena uspostavljanju partnerstava kao samoodrživog oblika suradnje svih lokalnih aktera. Očekuje se da će partnerstva uspostavljena u sklopu projekta nastaviti djelovati samostalno i nakon završetka projekta i tako doprinositi integriranom lokalnom razvoju.

''Nova lokalna partnerstva ključni su alat i instrument kako zadržati mlade u ljude u BiH. Samo jedan od značajnih rezultata koje je LINK u zadnjoj godini proveo jeste da je formirano 40 novih biznisa što upravo daje neki entuzijazam da se mijenja svijest mladih ljudi, da sve više njih želi ostati u BiH'', govori za Bljesak.info Alisa Gekić.

Kopirati
Drag cursor here to close