Iako je premašen rekord

Zašto je turizam u BiH nedovoljno iskorišten potencijal?

Razvoj održivog turizma u zemljama okupljenim oko Europske strategije za Jadransko-jonsku regiju jedan je od ključnih prioriteta kojim se naša zemlja bavila tokom jednogodišnjeg predsjedavanja ovom strategijom.
Gospodarstvo / Turizam | 13. 08. 2023. u 20:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj turističkih posjeta Bosni i Hercegovini u ovoj godini premašio je rekord iz 2019. godine. Turizam je jedna od grana koja ima veliki potencijal, ali, kako piše BHRT, još nedovoljno iskorišten. Razvoj održivog turizma u zemljama okupljenim oko Europske strategije za Jadransko-jonsku regiju jedan je od ključnih prioriteta kojim se naša zemlja bavila tokom jednogodišnjeg predsjedavanja ovom strategijom. Šansa za veći razvoj su ciljani regionalni projekti koji će se financirati iz IPA fondova.

Zadržati Nacionalnu umjetničku galeriju

Mak Muranović je umjetnik i turistički vodič. Turizam i umjetnost je spojio u jedno tako da turistima nudi jedinstvene ture u okviru kojih je fokus da turistima pokaže kako se umjetnost razvijala u ratu, ali i da predstavi bogatu kulturnu baštinu naše zemlje. Kaže, turizam ima veliki potencijal koji zbog ustavnog uređenja zemlje i nebrige vlasti nije dovoljno iskorišten.

"Naša glavna misija je da u stvari zadržimo Nacionalnu umjetničku galeriju BiH koja je pred financijskim kolapsom i bez obzira na politiku mi ne smijemo dozvoliti da se ona ugasi. Ako možemo bilo što uraditi po tim projektima jeste da gotovo svaka tura obuhvaća posjetu galeriji, da se ljudi dovedu da je posjete", kaže Muranović.

Detektirani problemi

Lea Nuhić iz Direkcije za Europske integracije kaže da je u okviru događaja koji su organizirani za vrijeme jednogodišnjeg predsjedavanja Bosne i Hercegovine Europskom strategijom za jadransko jonsku regiju detektiran veliki broj problema. Oni se mogu riješiti zajedničkim djelovanjem, prije svega, svih nivoa vlasti, ali i zajedničkim regionalnim projektima, te na taj način dobiti sredstva iz fondova Evropske unije.

"Problemi koji su detektirani u svim zemljama sudionicama strategije su velika nezaposlenost mladih i neodrživa zaposlenost mladih u turizmu i mi smo na okruglom stolu detektirali te probleme i upravo će u budućnosti će to biti tema nekih projekata koji će biti financirani iz IPA fondova", navodi Lea Nuhi iz Direkcije za europske integracije BiH.

Regionalna suradnja

A Europska unija regionalnu suradnju vidi kao jedan od ključnih segmenata u procesu proširenja. To najbolje ilustrira i činjenica da je Vijeće za opšte poslove polovinom lipnja makroregionalnu suradnju stavilo kao jedan od prioriteta od kojeg benefite mogu imati sve zemlje bez obzira u kojoj se fazi pristupanja uniji nalaze.

Video: Turizam - Nedovoljno iskorišten potencijal

"Donijet će nam da imamo konkretne programe pomoći Europske unije u našem slučaju kada govorimo o Jadransko jonskoj strategiji, to su Italija, Slovenija, Hrvatska i Grčka u smislu ekspertize, tumačenja akija prijenosa akija", smatra Midhat Džemić iz Direkcije za europske integracije BiH.

Bilo da se radi o održivom turizmu, okolišu, saobraćajnoj i energetskoj povezanosti zemlje Europske unije spremne su pomoći, a na domaćim vlastima je koliko će tu pomoć iskoristiti. Koliki je u stvari turistički potencijal Bosne i Hercegovine pokazuju i podaci da je za šest mjeseci ove godine BiH po broju turističkih posjeta oborila rekord, uključujući i onaj iz 2019. godine, koja je do tada bila najbolja. Našu zemlju je, prema službenim podacima, do lipnja posjetilo više od 732 tisuće turista.

Kopirati
Drag cursor here to close