"ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE"

Rekreativna biciklijada kroz najljepše od Hercegovine

Kružna biciklijada duga 60 km iz Hutova do Ravnog i natrag biciklistima je pružila uživanje u prirodi, čistom zraku i domaćim specijalitetima koje su proizveli domaći gospodarstvenici.
Gospodarstvo / Turizam | 13. 03. 2022. u 20:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga rekreativna biciklijada na relaciji Hutovo – Ravno održana je danas u sklopu projekta "ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE".

Ciklovodiči su upoznali preko stotinu biciklista s bogatom kulturno –povijesnom baštinom područja kojim su danas vozili te su posjetili Ravno, pećinu Vjetrenica i manastir u Zavali i poslušali zanimljive priče iz tog područja.

Promocija turizma 

Kružna biciklijada duga 60 km iz Hutova do Ravnog i natrag biciklistima je pružila uživanje u prirodi, čistom zraku i domaćim specijalitetima koje su proizveli domaći gospodarstvenici. 

Projekt "ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE", koji financira Europska unija i Vlada SR Njemačke promovira kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno, Čapljinu i Mostar.

Foto: PR / Rekreativna biciklijada kroz najljepše od Hercegovine 

Cilj projekta je bio izvršiti utjecaj na povećanje broja posjetitelja i poboljšanje lokalnog gospodarstva, kreiranjem i uvezivanjem sadržaja i ponude duž biciklističke staze.

"Provedba prvog projekta Ćiro završena je 2016. godine i od tada do danas vidljivo je da je ova trasa prepoznata u svjetskim razmjerima. Svakodnevno se mogu vidjeti biciklisti u individualnim ili organiziranim turama, iz cijelog svijeta kako bicikliraju stazom Ćiro", kazao je direktor JP Vjetrenica d.o.o. Ravno Nikša Vuletić.

Ćirina staza je jedan novi brand koji lagano raste i sve više je bike friendly objekata u Hercegovini što umnogome utječe na turističku ponudu. Uz biciklijade i sadržaje sličnog tipa, biciklizam će biti jedna od glavnih aktivnosti u turističkim ponudama Hercegovine, a direktnu korist će imati privatni iznajmljivači i objekti za prihvat gostiju kao i Vjetrenica kao pokretač turizma u općini Ravno.

1.200 km mapiranih biciklističkih staza

Za sve bicikliste kod organiziranih biciklijada ulaz u Vjetrenicu i pratnja vodiča su besplatni, dodao je Vuletić.

"Hercegovina raspolaže s oko 1.200 km mapiranih biciklističkih staza i idealna je destinacija za cikloturizam. Promocijom baštinskih vrijednosti određenog područja i njegova stanovništva kroz projekte kao što je Ćiro staze svjetske baštine, kreirana je nova turistička ponuda", kazala je cikloturistički vodič i članica tima Herzegovina Bike Stanislava Borovac.

Projekt "ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE" traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 738.000 KM od čega Europska unija i Vlada SR Njemačke sufinancira 590.000 KM kroz EU4Business projekt.

Vodeći realizator projekta je Asocijacija za ekonomski/gospodarski razvoj REDAH. EU4Business, s ciljem jačanja ekonomije BiH, potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business financira Europska unija s 15 milijuna eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 milijuna eura.

EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close